Stortingets flertall ønsker ikke å stanse nedbyggingen av døgnbehandling
Mandag 13. mai, stemte regjeringspartiene med støtte fra SV, ned forslaget om å stanse nedbyggingen av døgnplasser innenfor TSB.
Det skjer i en tid hvor tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) opplever den mest dramatiske reduksjonen i antall døgnbehandlingsplasser siden 2004. Rusfeltets hovedorganisasjon har understreket alvoret i situasjonen ved en rekke anledninger både direkte overfor HOD, i kronikker og på ruspolitisk arena 25.april.
Alle opposisjonspartiene med unntak av SV stemte for representantforslaget som blant annet ville stanset nedbyggingen av døgnplasser i TSB, se punktene under.
Stortinget behandlet et representantforslag i seks punkter:
- å stanse nedbyggingen av døgnbehandlingsplasser
- sikre en helhetlig faglig gjennomgang av det samlede behandlingstilbudet og en fremskriving av behov frem mot 2040
- sikre egne tilbud til for kvinnelige pasienter med rusavhengighet
- sikre behandlingstilbud av lang nok varighet
- mulighet til å velge medikamentfrie og/eller recoverybaserte tilbud
- styrke ettervernet i samarbeid med private, ideelle, sosiale entrepenører og kommunene
Under debatten i Stortinget, ble regjeringspartiene og helseminister Jan Christian Vestre, utfordret på det faglige grunnlaget for endringene. Det ble i stor grad vist til uttalelse fra Helse Sør-Øst i forbindelse med reduksjonen av 134 døgnbehandlingsplasser i det pågående anbudet. Men hva det faglig grunnlaget er kunne statsråden ikke redegjøre for.
Nedbyggingen skjer over hele landet og i løpet av to-tre år blir ca 400 behandlingsplasser innenfor TSB borte.
Sammen med representanter for flere bruker- og pårørenderepresentanter var administrasjonen i Rusfeltets hovedorganisasjon på plass på galleriet i Stortinget under debatten. Dette for å understreke alvoret i situasjonen.
Helseminister Vestre sa i sitt innlegg at dette er ikke et innsparingstiltak, det skal brukes like mye penger på TSB og like mange pasienter skal få behandling i løpet av året. Det siste oppnås ved at det blir en kraftig reduksjon i liggetid i institusjon. - Dette er en omlegging, ikke avvikling, sa han.
Ventetid som mål
Ventetiden for behandling i TSB har vært stabil i flere år, 28 dager. Det har økt til 31 dager i 2024 ble det sagt fra talerstolen av ruspolitisk talsperson i Ap, Even Røed. Ventetiden til behandling måles frem til første polikliniske konsultasjon og ikke til innleggelse for dem som har behov for det. Hvis ventetiden øker, og pasientene ikke er fornøyd, ber Ap, Sv om at det gjennomføres en tilleggsanskaffelse i 2025.
Opposisjonen var tydelig på at dette ikke var tilstrekkelig. Frps Bård Hoksrud var den som gikk lengst. Han mente det var nødvendig å styrke kapasiteten. Det er ikke tilstrekkelig med å stanse nedbyggingen.
Sandra Bruflot fra Høyre var opptatt av at ting skjer i feil rekkefølge. Det skjer en kraftig nedbygging, mens vi venter på regjeringens forebyggings- og behandlingsreform. En reform den nye helseministeren foreløpig ikke helt hadde fått helt taket på ennå.
Grunnen til at vi fremmer forslagene er fordi vi ser hva som skjer med døgnplasser og behandlingssteder over hele landet og vi er bekymret for hva det får å si for en pasientgruppe som lever 15 år kortere enn andre [...] Når bruker- og pårørendeorganisasjoner roper varsko, så må vi lytte!
Sandra Bruflot
Flertall
Det ble fremmet tre forslag som fikk flertall under behandlingen i Stortinget.
- Sørge for at det utvikles en tjeneste med integrert ettervern, som inkluderer brukerstyrte plasser, i samarbeid med kommunene.
- Bygge opp kapasitet i behandlingstilbudet til voldsutsatte kvinner med ruslidelse i spesialisthelsetjenesten
- Igangsette følgeforskning i forbindelse med videreutviklingen av TSB og integrert ettervern.
Dette er såkalt anmodningsvedtak som regjeringen må følge opp. I tillegg har regjeringspartiene i sine merknader lagt til grunn at hvis ventetiden øker og pasientene ikke er fornøyd, må det utlyses en tilleggsanskaffelse.
For Rusfeltets hovedorganisasjon er dette ikke tilstrekkelig. Vi skulle gjerne sett hva regjeringens behandlingsreform inneholdt før disse dramatiske endringene ble gjennomført. Det er ikke slik at vi, og resten av rusfeltet, er i mot endringer. Rusfeltet er i kontinuerlig endring og det skal vi fortsette med. Det er et stort behov for døgnbehandling av god kvalitet, med de beste fagfolkene, et variert tilbud med tilstrekkelig lengde i hele landet.