Sprøyterommets muligheter!
Rusfeltet representerer stor bredde i diskusjonen rundt ulike typer lavterskeltiltak, og sprøyterom er et godt eksempel på tiltak som har skapt mye debatt.
Sprøyterommet i Oslo har allerede eksistert i 12 år og Bergen kommune åpnet sitt sprøyterom 1. november 2016. Uansett holdning til sprøyterom undrer Fagrådet seg over hvordan politiske framfor faglige argumenter legger føringer for tilbudene.
Til rusfeltets eget ruspolitiske seminar 12. mai har Fagrådet derfor invitert Mari Kjølberg (bildet), institusjonssjef for Prindsen mottakssenter i Oslo kommune hvor sprøyterommet i Oslo er lokalisert. Tittelen på innlegget er "Politikk og fag - ikke på lag? Sprøyterommets muligheter".
I den årelange debatten i Bergen og Oslo har mange forsøkt å framheve tiltakene som er foreslått gjennom overdosestrategien. De siste årene har Sprøyterommet i Oslo blant annet deltatt i SWITCH-kampanjen hvilket innebærer at de motiverer brukere til å gå over fra injisering til røyking av heroin. (Flere byer i Norge arrangerer årlige SWITCH-kampanjer i samarbeid med brukerorganisasjoner). Røyking av heroin reduserer overdosefaren, en unngår infeksjoner, abscesser, blodpropp og andre helsemessige risikoer som en utsetter seg for ved injisering. SWITCH-kampanjen er en del av Helsediretoratets Overdosestrategi og handler om å endre brukerkulturen fra injeksjon til røyking av heroin. - En overgang fra sprøytebruk til røyking av heroin er på lengre sikt det mest effektive for å få ned antall overdosedødsfall, skriver Helsedirektoratet på sin nettside.
Oslo kommune investerte allerede i 2014, 250 000 kroner til «røykerom» på sprøyterommet, med spesialbygd avtrekk for røyk. Rommet fungerer imidlertid som telefonrom fordi Helse- og omsorgsdepartementet ikke tillater røyking av heroin. Hva er bakgrunnen for at ett av de mest sentrale tiltakene i Overdosestrategien fortsatt ikke gjenspeiles i konkret handling? Fagrådet og flere andre aktører satte spørsmålstegn rundt dette allerede ved 10 års markeringen til sprøyterommet i 2015. Helsedirektoratet kjører kostbare kampanjer og anbefaler brukere å røyke heroinet med godt faglig belegg, men kan ikke tilby dem et egnet sted. Hvor sterk skal en politisk styring være i en slik sammenheng? Er ja til sprøytebruk, men nei til røyking en form for logisk brist her, eller er dette kun et resultat av politisk spill?
Debatten har også inkludert å omdefinere sprøyterommene til brukerrom. Poenget med dette er argumentene om at de viktigste tiltakene knyttet til overdoseforebygging burde være uavhengig av hvilket rusmiddel man bruker. Skal man bekjempe overdoser må tilgangen på rent brukerutstyr, best mulig injeksjonspraksis og trygge omgivelser med akutt tilgang på helsepersonell, uavhengig av type rusmiddel, være god. Flere andre land har innført denne praksisen.
Sprøyterommet er et livreddende supplement for flere pasienter, og en viktig arena for både kontaktetablering og videreformidling. Rusfeltet må se på hvordan politisk innblanding både kan styrke fagfeltet, men også føre til mismatch mellom innsatsene.
Fagrådet ser fram til et spennende ruspolitisk seminar.