Den 5. juni 2025 ble den 30. utgaven av European Drug Report: Trends and Developments lansert av European Union Drugs Agency (EUDA) i Lisboa. Rapporten gir en omfattende oversikt over narkotikasituasjonen i Europa, basert på data fra 29 land, inkludert Norge. Rusfeltets hovedorganisasjon var tilstede hos Helsedirektoratet som i samarbeid med Helse- og omsorgsdepartementet inviterte til lansering av rapporten.

Situasjonen i Norge

Norge er fremdeles et av landene i Europa der flest unge voksne og voksne oppgir bruk av kokain, selv om vi ligger lavere enn i fjor på den europeiske sammenligningen. For unge voksne ligger Norge på ein 6.plass og for voksne 15-64 år ligger vi på en 5.plass.

Det er registrert totalt 38 overdosedødsfall relatert til bruk av nitazener i Norge, og dette er relativt høye tall sammenlignet med andre land i Europa. Nitazener er en type høypotent syntetisk opioid som kan være svært dødelig, selv ved bruk av små mengder. Norske styresmakter er opptatt av at man øker utdelingen og tilgjengeligheten av nalokson, en motgift som kan redde liv ved opioid-overdoser.

Noen hovedfunn i rapporten

Narkotikamarkedet preges i økende grad av digital markedsføring og transaksjoner. Dette fører til at det blir vanskeligere for EUDA å følge med på hva som skjer. Det er også problematisk at smuglig av store kvanta narkotika til Europa foregår via både store og små havner, og det er flere registrerte havner enn tidligere.  

Noe av det mest urovekkende som ble trukket fram under lanseringen av rapporten fra EUDA, er at nitazener fremdeles er utbredt på det europeiske markedet. Bruk av nitazener er som kjent forbundet med høy riskiko for akutt pustestans og død. 

En annen bekymring som ble trukket fram var såkalte semi-syntetiske cannabinoider basert på cannabidiol (CBD). CBD er i utgangspunktet ufarlig, men bekymringen handler om at disse kan være tilsatt andre farlige psykoaktive stoffer, som brukere ikke nødvendigvis vet hva er, og som i verste fall kan være dødelige.

EUDA og Norge

Statssekretær Usman Ahmad Mustaq i Helse- og omsorgsdepartementet var tilstede under lanseringen hos Helsedirektoratet, og nevnte flere gode grunner til at Norge bør samarbeide med EUDA om rapporten. Han sa at vi er nødt til å samarbeide over landegrensene, og at Norge kan bli varslet tidlig om nye psykoaktive stoffer.


Norges samarbeid med EUDA bidrar til en mer kunnskapsbasert ruspolitikk.

Felles kunnskap og felles løsninger.

Statssekretær Usman Ahmad Mustaq

 

Den fullstendige rapporten er tilgjengelig på EUDAs nettsider.

Om EUDA

European Union Drugs Agency (EUDA), tidligere kjent som EMCDDA, er EUs rusmiddelbyrå med ansvar for overvåkning og analyse av situasjonen rundt illegale rusmidler i Europa. Byrået leverer objektiv, pålitelig og sammenlignbar informasjon om illegale rusmidler og bruk, samt konsekvenser av bruk, til EU og medlemsstatene. I tillegg til 27 EU land er også Tyrkia og Norge inkludert i rapporrten.