ROP pasienter sviktes!
Det er konklusjonen i Riksrevisjonens rapport som ble lagt fram i dag. Tjenestetilbudet er sterkt kritikkverdig skriver de i rapporten.
Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (bilde) presenterte rapporten og konklusjonen er knusende.
Rapportens konklusjoner
- Helsetjenestene har ikke gjort nok for å tilpasse helsetilbudet til personer med ROP-lidelser.
- Kommunene klarer ofte ikke å skaffe egnede boliger til personer med ROP-lidelser.
- Arbeidsrettet oppfølging og andre aktivitetstiltak er lite tilrettelagt for personer med ROP-lidelser.
- Tjenestene involverer og ivaretar pårørende i liten grad.
- Dårlig samhandling mellom tjenestene og tjenestenivåene fører til svikt i oppfølgingen av personer med ROP-lidelser.
I tillegg utdyper og peker rapporten på en rekke forhold som underbygger konklusjonene.
Fragmenterte tjenester og for lav sengekapasitet
Tjenestene til ROP pasienter er ofte fragmenterte og organiseres ofte ulikt fra sted til sted. Antall døgnbehandlingsplasser til ROP pasienter er for lav slår Riksrevisjonen fast. Til tross for at dette er påpekt flere ganger har nedbyggingen fortsatt sa Schjøtt-Pedersen under pressekonferansen. ACT/FACT får ros for å være en tilpasset modell for pasientgruppen, men kapasiteten i ACT/FACT er for lav skriver de videre i rapporten.
Stor andel bostedsløse
I 2023 var det ca 4200 bostedsløse hvor ca hver fjerde var en person med samtidig rusbruks og alvorlig ruslidelse. Kommunene makter ikke å gi dem et adekvat botilbud. Fire av fem kommuner med mer enn 20 000 innbyggere har bostedsløse innbygger med ROP lidelse. Kommunene strever også med å gi dem et midlertidig botilbud slik de er forpliktet til etter sosialtjenesteloven. Riksrevisjonen sier at kommunene prioriterer målgruppen lavere enn andre av sine innbyggere, en ganske hard påstand. Peker også på at avviklingen av tilskuddet til utleieboliger i 2023 har bidratt til redusert satsning.
Arbeidsretta eller aktivitetstiltak er ikke tilrettelagt
ROP pasienter blir ofte ekskludert fra de mange arbeids- eller aktivitetstiltakene som finnes. Dette ut fra atferd eller rusbruk. Individuell jobbstøtte (IPS) fungerer for mennesker med ROP lidelser, men tilgjengeligheten varierer stort ut fra hvor du bor.
Pårørende får lite hjelp
Å være pårørende til mennesker med ROP lidelse er krevende. I rapporten skriver Riksrevisjonen at pårørende i liten grad involveres i tjenestetilbudet og de som har omfattende omsorgsoppgaver får lite støtte og avlastning.
Dårlig samhandling
Mennesker med ROP lidelser har mange å forholde seg til. Tjenestene og nivåene er for dårlig til å samhandle.
- Uklare ansvarsforhold
- Mangelfull samhandling mellom spesialisthelsetjenesten og kommunene
- Integrasjon mellom IPS og helse er svekket
- Virkemidler for bedre samhandling fungerer ikke
Konklusjoner
Avslutningsvis kommer Riksrevisjonen med en rekke anbefalinger til flere av departementene som har ansvaret for tjenestene til denne gruppen. Det er Helse og omsorgsdepartementet, Arbeids og inkluderingsdepartementet og Kommunal- og distriktsdepartementet.
- pasienter med ROP-lidelser får behandling som er spesialisert og samtidig når det er behov for det
- pasientenes og pårørendes erfaringer innhentes og brukes i forbedringsarbeidet av tjenestene
- behandlingstilbudet i psykisk helsevern i større grad må innrettes slik at ROP-lidelser avdekkes og behandles
- nedbyggingen av kapasiteten i døgnbehandling i psykisk helsevern stanses
- påser at Arbeids- og velferdsdirektoratet legger bedre til rette for at personer med ROP-lidelser i større grad kan nyttiggjøre seg Navs arbeidsrettede tiltak og tjenester, med sikte på aktivitet eller nødvendig avklaring
- vurderer hvordan Husbanken kan bruke sine virkemidler til å bistå kommunene bedre i deres arbeid med å framskaffe flere egnede boliger til personer med ROP-lidelser
- vurderer å bygge ut IPS-tilbudet flere steder og gjøre det mer tilgjengelig og langvarig • legger til rette for samhandling mellom helsetjenestene og Nav om individuell jobbstøtte
- legger til rette for samhandling mellom aktørene slik at personer med ROP-lidelser får de helse- og velferdstjenestene de har behov for, på en helhetlig og koordinert måte
Rapportens konklusjoner side 26