Rettssenteret vant fram med sin første sak!
1. oktober hadde Rettssenteret sin aller første sak for retten. En 24 år gammel mann uten rett til gratis advokat vant fram med bistand fra Rettssenteret ved advokat Jenny Engström.
Det er Cathrine Moksness, som i en årrekke drev rettshjelptiltaket Gatejuristen, som rett før jul i fjor etablerte nykommeren Rettssenteret. Det nye senteret fikk i år stalig pengestøtte på 2,5 millioner kroner.
Rettssenteret er veldig takknemlig for tilliten og tilskuddet fra Statens Sivilrettsforvaltning. Vi deler Barneombudets synspunkt om at rettshjelpsbehovet til barn i stor grad er udekket.
Cathrine Moksness til Advokatbladet i mars.
Grensen for fri rettshjelp er veldig lav
§ 1-1 i Forskrift til lov om fri rettshjelp sier at inntektsgrensen for fri rettshjelp er kr 246 000,- for enslige og kr 369 000,- for ektefeller og andre som lever sammen med felles økonomi. Formuesgrensen for fri rettshjelp er kr 100 000,-.
Svært mange mennesker som er i behov av rettshjelp faller utenfor fordi de ikke har midler til juridisk bistand. Inntektsgrensene som er beskrevet i forskriften taler for seg selv. Flere politiske partier har tatt til orde for å endre grensene.
Jobber oppsøkende
Rettssenteret er en ideell stiftelse som i oppstartsåret gir gratis veiledning og rettshjelp til barn og unge opp til fylte 25 år, bosatt i Oslo. De jobber oppsøkende og kan komme til skoler, idrettslag og andre interesserte, for å informere om tilbudet. Rettssenteret ønsker å bidra til å utvikle et bedre rettshjelpstilbud under visjonen "rett for alle". Deres langsiktige ambisjon er å tilby et landsdekkende tilbud til utsatte og sårbare i alle aldre.
Veiledning fra Rettssenteret kan inkludere:
- hjelp og råd til å finne ut av en vanskelig situasjon- informasjon om muligheter, rettigheter og plikter
Rettssenteret skal drives ut fra et «dugnadsprinsipp» der både det offentlige og private bidrar med innsats, støtte og midler. Per i dag består Rettssenteret av både ansatte og frivillige jusstudenter, jurister og advokater.
Totalt får 47 rettshjelptiltak rundt om i landet drøye 58 millioner kroner i støtte fra Statens sivilrettsforvaltning.
Kostnadseffektiv og framtidsrettet
Rettssenteret ønsker å utvikle en modell som tar utgangspunkt i klientenes behov, er kostnadseffektiv og tar distriktene i bruk. De har ambisjoner om å være framtidsrettet når det gjelder både innovasjon og digitale- og web-baserte løsninger.
De har mål om å utvikle nye modeller for å nå flere og være et godt supplement til andre tiltak. Det er mange andre som driver godt arbeid på feltet.
Rettshjelpsbehovet er stort og Fagrådet applauderer ambisjonene om å nå ut til flere innbyggere. Det er viktig å teste ut nye modeller og måter for å nå ut til utsatte og sårbare med rettshjelp av god kvalitet.