Politidirektøren inviterte til møte om rolleforståelse
I kjølvannet av Rolleforståelsesutvalgets rapport inviterte politidirektør Benedicte Bjørnland til et informasjonsmøte om hvordan Politidirektoratet vil følge opp rapporten.
Politidirektør Benedicte Bjørnland stilte sammen med en rekke av sine betrodde ledere. Med seg hadde hun fagansvarlig for erfaringslære i politiet Hilde Bøch Høyer, seniorrådgiver i Politidirektoratet Ola Otterdal, kommunikasjonsdirektør Hilde Ebeltoft-Skaugrud og seniorrådgiver Pål Meland.
Inviterte paraplyer var Preventio, Actis og vi i Fagrådet. Fra vår side stilte leder Jan Gunnar Skoftedalen, styremedlem Arild Knutsen og rådgiver Torhild Kielland.
Etter en innledende diskusjon om eventuell utvikling av nytt regelverk knyttet til forebyggende innsats, dreide samtalen over i anbefalingene fra Rolleforståelsesutvalget.
Utvalget har understreket åtte hovedpunkter:
- Sterkere ledelse og internkontroll med tydeligere etterlevelse i praksis. Det er ikke mangel på regler og normer.
- styrke ytringsklimaet
- styrke opplæringen og gjøre den uavhengig av private foreninger
- se på politiloven om det er behov for endringer knyttet til kompetansebygging
- styrke formidlingen av erfaringsbasert kunnskap
- styrke og justere forvaltningen av tilskuddsmidler
- oppfordre til forsiktig bruk av politiets navn i private foreningers navn
- legge større vekt på forskning og kunnskapsbasert praksis.
Direktoratet hadde allerede før rapporten forelå sett at det var områder som de må forbedre. Ut fra anbefalingene i rapporten lager Politidirektoratet (POD) en tiltaks- og oppfølgingsplan.
Det som allerede er iverksatt er at:
- kravene til tilskudd er endret og en ny ordning for driftstilskudd til private foreninger har søknadsfrist 1. mars
- rammer for å gi gaver er tydeligere
- lønnstrekk for medlemskap i private organisasjoner er strammet inn og nå er det kun fagforeninger som får ha direkte trekk
- POD har utviklet en egen policy for etiske dilemma og bygger kontinuerlig ut en intern dilemmabank
- POD har også utviklet et eget skjema for godkjenning av bierverv for alle politifolk. Alle må søke på nytt for å få godkjent andre oppdrag eller verv og det blir en nasjonal oversikt.
- foreninger som bruker politiets navn i sine foreningsnavn er invitert til et dialogmøte 9. mars. Politidirektoratet vl gi tydelige råd knyttet til navnebruk, sa Bjørnland.
Paraplyorganisasjonene uttrykte takknemlighet for Bjørnland sitt initiativ til møtet og understreket at grepene Politidirektoratet nå gjør, er troverdig. Fagrådet bidrar gjerne inn som premissleverandør for en sterkere kunnskapsbasert praksis.
Bjørnland takket for engasjementet og bekreftet at hun vil invitere til nye møter.