Oslo kommune har besluttet å ikke benytte seg av opsjonen om forlengelse av dagens avtale, som gjelder 22 rusfrie ressurs/ institusjonsplasser tilknyttet Fredheim. Avtalen utløper i 2025.

Fredheim har i over 50 år drevet institusjonstiltak for mennesker med rusproblemer. 25 av disse i tett samarbeid med Oslo kommune. Tilbudet har i institusjonsplanen for Oslo kommune vært definert som rusfritt ressurssenter og ca 15 årsverk er tilknyttet avtale med Oslo kommune. Flere av beboerne har bodd på institusjonen i mange år, og miljøet har vært preget av kontinuitet og trygghet.

RHO har snakket med daglig leder på Fredheim, Ståle Hulleberg Bakke, som uttaler: 

– Oslo kommune har gjennomgående gitt gode tilbakemeldinger på arbeidet som gjøres ved Fredheim. Senest under 50 års markeringen vår i 2024 holdt representanter fra Velferdsetaten en tale der de omtale Fredheim som et flaggskip, og at man håper på mange år med videre samarbeid.  

 

Det er nå to aspekt som fremstår som krevende. Det ene er frykten for arbeidsplasser og risikoen for å miste verdifull fagkunnskap. Det andre er brukergruppen som mister et unikt tilbud. Vi er bekymret for at Velferdsetaten ikke helt forstår konsekvensen av å ikke ville ha et tilbud mellom aktiv rus og egen bolig.

 

Videre har vi de siste årene vært i dialog med Velferdsetaten om å se på løsninger der vi eventuelt endrer omsorgsnivå og eventuelt antall plasser på institusjonen. Tilbakemeldingen har vært at man ønsker å fortsette som før, men skal se på om det kan endres. Fredheim har hele tiden vist stor evne til å tilpasse seg nye krav og rammer, samt komme med forslag til relevante forbedringer. 

 

Vi er også overraket over tilbakemelding fra Velferdsetaten der de hevder at Fredheim har rusavhengige med moderat rusavhengighet. Dette stemmer overhodet ikke. Fredheim har brukere fra Oslo kommune med stor rusavhengighet og store psykososiale og somatiske utfordringer. Vi har ofte de brukerne som andre har gitt opp, eller ikke klarer å holde på i en institusjon. Denne avgjørelsen skaper bare tapere, dette er trist, bare trist.

Stiftelsen Fredheims andre plasser

I tillegg til plassene finanisert av Oslo kommune har Stiftelsen Fredheim inngått avtale med Helse Sør-Øst om levering av tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB). Avtalen omfatter totalt 27 døgnplasser. Inntak skjer etter henvisning fra spesialisthelsetjenesten, og pasientene skal oppfylle kriteriene for rett til nødvendig helsehjelp innen TSB. Behandlingstilbudet er forankret i tverrfaglig tilnærming og individuell tilpasning, med særlig vekt på relasjonsbygging, struktur og meningsfull aktivitet som del av behandlingen.

Endret retning i kommunens institusjonspolitikk

Beslutningen om å ikke forlenge avtalen er forankret i Oslo kommunes temaplan for institusjoner 2021–2030. Her legger kommunen opp til en gradvis nedtrapping av institusjonsplasser, og en tydeligere prioritering av tiltak for personer i aktiv rus fremfor rusfrie botilbud.

Vedtaket er ennå ikke formelt politisk godkjent, men både ansatte og beboere er allerede orientert om kommunens beslutning. Dette er forslag fra Velferdsetaten som sendes over til byrådet. Endelig beslutning ventes i oktober.

Usikkerhet for beboere og ansatte

Avgjørelsen skaper usikkerhet om hva slags tilbud beboerne vil få framover. Flere har hatt lang botid på Fredheim og har etablert seg i det miljøet. En overgang til nye tiltak kan by på utfordringer for noen.

Det er generelt kjent at stabile botilbud kan være viktig for personer i rehabilitering. Når slike tilbud endres, er det sentralt at det finnes gode alternativer tilgjengelig.

Hva som konkret vil skje med beboerne når avtalen opphører, er foreløpig ikke avklart. Fredheim opplyser at de vil gjøre sitt beste for å legge til rette for en god overgang for både beboere og ansatte.

Ressurssenter, Oslo
  • Voksne personer som har en omfattende og langvarig rusmiddelproblematikk som trenger hjelp til å bli rusfri og leve et rusfritt liv.
  • Personer som har behov for døgnbehandling som forberedelse til etablering i egen bolig.
  • Personer som har behov for tilrettelagt oppfølging som forberedelse til etablering i egen bolig.
  • Personer med alle typer avhengighet (alkohol, medikamenter, illegale rusmidler mm.), inkludert LAR pasienter.
  • Personer med ulike psykiske lidelser i tillegg til ruslidelsen (ikke tilhørende psykisk helsevern) .
  • Personer som er i behov av somatisk helseoppfølging i tillegg til ruslidelsen.
  • Personer som har en lettere psykisk utviklingshemming og utviklingsforstyrrelse i tillegg til ruslidelsen.
  • Personer som har en fysisk funksjonshemming i tillegg til ruslidelsen.
  • Fredheim gir tilbud for alle kjønn, også til par i individuelle behandlingsforløp.
  • Ressurssenter plass innebefatter ikke tilgang på psykolog, psykologspesialist og psykiater.

Hentet fra fredheim.no

Her kan du lese om hvilket tilbud Fredheim har hatt gjennom Oslo kommune. 

Les mer om stiftelsen Fredheim her