Bredt samarbeid

Guiden er utviklet av KORUS Sør i samarbeid med ansatte fra Barn av Rus (BaR), NKS, Blå Kors klinikk Skien, Blå Kors Kompasset, Porsgrunn kommune, Skien kommune, Midt-Telemark kommune og andre KORUS. Målgruppen er alle som møter pasienter som er vokst opp i familier med rusmiddelproblemer.

Helhetlig verktøy for samtale

Verktøyet "Samtaler om en oppvekst med rus" kan være til hjelp i samtaler om oppvekstforhold, plager og ressurser hos personer oppvokst i familier med alkohol- eller andre rusmiddelproblemer. Oppvekst med rus er kan være en risikofaktor for en rekke vansker senere i livet.

På Korus.no kan vi lese at i helsetjenestene blir ofte plagene senere i livet sett isolert fra hverandre, noe som kan svekke muligheten til å gi god hjelp. Det er denne manglende helhetstenkningen som er bakgrunnen for en helhetlig samtaleguide:

"Håpet er at den gjør at hjelperne husker å spørre om rus i familien, at den gir en god ramme for samtalene og gjør det lettere å belyse relevante temaer", skriver Korus.no.

Et nytt verktøy for helsetjenestene

Guiden er utviklet for fagpersoner i helsetjenestene som jobber med oppfølging og samtalebehandling. Den er utformet som et spørreskjema, noe som gir en oversikt over sentrale temaer og svar. Dette gjør det enklere å tilpasse samtalen etter behov – enten det er en overfladisk gjennomgang eller en mer grundig utforsking av ulike sider ved oppveksten. Verktøyet er skreddersydd for voksne som var eller er pårørende til personer med rusmiddelproblemer.

For at guiden skal kunne brukes, må personen ha vært åpen om at deres omsorgspersoner hadde et rusmiddelproblem i oppveksten. I tillegg må vedkommende ha et ønske om å snakke om dette.

Hvordan kan verktøyet brukes?
  • Som egen opplæring i tematikken og idébank for samtaler

  • Som en samtaleguide for å strukturere samtaler om temaet

  • Som et delvis strukturert intervju

  • Som et spørreskjema til selvutfylling

Hvorfor er det viktig å utforske oppveksten?

Å vokse opp med rus i familien kan være en risikofaktor for ulike utfordringer senere i livet. Samtidig utvikler mange også verdifulle overlevelsesstrategier og ressurser. Ofte blir plagene sett isolert fra hverandre, uten at det tas et helhetsblikk på personens erfaringer.

Lanseringswebinar

Korus har avhold ett lanseringswebianar om samtaleguiden, opptaket kan du se her.  

Målet er at flere hjelpere husker og tør å spørre om rus i familien slik at mangfoldet av opplevelser og mulige konsekvenser, erfaringer og reaksjoner kan bli anerkjent. På denne måten kan man lettere se sammenhenger og utforske hva man trenger videre av støtte og hjelp.

Verktøyet er et steg mot å gi flere en stemme – og en bedre forståelse av sin egen historie.

Samtaleguiden finner du her eller i vår kunnskapsbase under publikasjoner.