Ny rettsak 24. og 25. april
Rettssaken som 8 institusjoner har anlagt mot Helse Sør-Øst er nå berammet ved Østre Innlandet tingrett (Hamar) 24-25 april.
Forrige uke ble det kjent at 8 institusjoner går til sak mot Helse Sør-Øst for å omgjøre besutningen i anbudsrunden innenfor Tverrfaglig Spesialisert Behandling (TSB). Tingretten har berammet saken til 24-25 april og det er midlertidig forføyning hvor de åtte krever;
Helse Sør-Øst RHF avstår fra å inngå kontrakt i konkurranse om anskaffelse av behandlingstilbud innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB), delytelse 1.2., 2.1. b, 2.2. og 2.3. inntil spørsmålet om anskaffelsesregelverket er brutt ved gjennomføring av konkurransen er rettskraftig avgjort av domstolene.
Det betyr at kontraktene som er tildelt på disse områdene kan ikke lenger inngås inntil saken er avgjort i retten. Avgjørelsen i retten kommer en til to uker etter at rettsforhandlingene er avsluttet.
Høres det ut som du har hørt det før? Eller at det er vanskelig å følge med? Du er ikke alene om det. Prosessen har vært svak fra dag en slik RHO har beskrevet ved en rekke anledninger. I vår sak fra 5.februar laget vi en tidslinje som beskriver de fleste utfordringene som har vært i prosessen fra 2022. Siden den gang er det gjennomført en rettsak i Østre Innlandet tingrett, en dom fra tingretten, en beslutning om å ikke anke, et møte med gransker PwC og en ny begjæring om midlertidig forføyning.
Et uklart konkurransegrunnlag
De åtte saksøkerne mener konkurransegrunnlaget har vært uklart. I prosessen mener de at Helse Sør-Øst ikke har bidratt til å avklare viktig spørsmål, tvert i mot bidratt til å gjøre prosessen mer uklar med svarene sine.
Det er advokat Morten Goller hos Wiersholm som er advokat for saksøkerne.I prosesskrivet mener Goller at konkurransegrunnlagets punkt. 4.4. er uklart og ulovlig. Det samme punktet var sentralt i saken som Blå Kors anla mot Helse Sør-Øst. I den saken konkluderte retten med at Mestringshusene IKKE hadde tatt ulovlig forbehold, men gjorde ingen vurdering på hvordan andre tilbydere hadde tolket det.
Goller mener å bevise at de andre tilbyderne tolket dette innskrenkende, ikke mulig å inngi tilbud på flere delytelser med forbehold om kapasitet. Det mener saksøkerne kan dokumenteres i deres tilbud. Helse Sør-Øst i spørsmålsrunde og forhandlinger ikke bidratt til å klargjøre dette punktet.Slik administrasjonen i RHO leser prosesskrivet er dette det mest sentrale punket.
Evalueringen er ikke i tråd med tildelingskriteriene og ulovlig
Saksøkerne mener også vurderingen av pris og kvalitet også er ulovlig. De hevder at kvalitet i realiteten kun er vurdert ut fra bemanningsnorm. Ergo er det pris som er avgjørende for tildelingene. Dette er et vanskelig punkt for oss i RHO å vurdere da det ikke er kjent hvordan kvalitetskriteriene er vektet.
Tilbyderne har fått varsel om at kontraktene som skulle vært inngått denne uka er suspendert i påvente av rettssaken. Ved forrige rettssak kom dommen bare en uke etter at rettsmøtene var ferdig. Skjer det samme her får vi dom rundt 1.mai, men det kan også ta ennå lenger tid.
RHO vil fortsatt følge saken og håper det kommer en avklaring som store deler av rusfeltet kan leve med. Uansett utfall vil det være tapere. Tilliten til Helse Sør-Øst er i beste fall svekket blant aktørene i rusfeltet, noen har mistet all tillit til HSØ. Men som vi også har nevnt i tidligere saker, omdømmet til rusfeltet, og TSB i særdeleshet, svekkes også. Det kan igjen bidra til dårligere rusbehandling for pasientene.