Denne gang hadde Helse- og omsorgsdepartementet i samarbeid med Helsedirektoratet invitert en rekke organisasjoner og fagpersoner til lanseringen som ble direktesendt fra Lisboa. Rusfeltets hovedorganisasjon ved leder, Jan Gunnar Skoftedalen, var til stede. 

Everywhere, everything, everyone

Det var direktøren ved EMCDDA, Alexis Goosdeel, som presenterte hovedfunnene i rapporten. Goosdeel startet sin presentasjon med det som har vært gjentatt fra EMCDDA de siste årene - everywhere, everything, everyone. 

Tilgjengelighet til rusmidler fortsetter å øke i hele Europa, det dukker stadig opp nye syntetiske stoffer. Minst 6400 mennesker døde av overdose i Europa siste år og stoffene er sterkere. Det siste på markedet er nitazener som ser ut til å overta for fentanyl. Det er svært potent rusmiddel og har allerede forårsaket mange dødsfall i Europa. I Norge er dette også kjent og Kripos advarte mot utviklingen allerede i august 2023.

Goosdeel brukte mye av sin taletid til å snakke om grensekontroll og at mye av stoffene fra Sør-Amerika kommer inn til nye og mindre havner i Europa. Det gir nye utfordringer for blant annet Europool. Samarbeid mellom utskipingshavner i Sør-Amerika og europeiske havner er et prioritert satsingsområde.  Sammenhengen mellom organisert kriminalitet i flere land og omsetningen av narkotika ble også berørt av Goosdeel.

22 dødsfall med nitazener i Norge

 I perioden 2021-31.5.2024 er det påvist 22 dødsfall med nitazener i Norge, ble det sagt under lanseringen i Helsedirektoratet. Det er tall fra Oslo universitetssykehus, Avdeling for rettsmedisinske fag. Det er høyt og gir grunnlag for økt felles innsats fra alle gode krefter på rusfeltet.

Cannabis mest brukt

Cannabis er fortsatt det mest brukte rusmiddelet i Europa i 2023, etterfulgt av kokain. Ca 8% av befolkningen eller 22,8 millioner mennesker har brukt cannabis siste år. 1,3% eller 3,7 millioner bruker cannabis daglig. Det er også blant den gruppen de med problemfylt bruk befinner seg. Mangfoldet av cannabisprodukter er også økende. Flere land i Europa har, eller er i ferd med, å endre sin lovgivning knyttet til cannabis. Hva det betyr og om andre land vil følge etter er det for tidlig å si noe om.

Kokain er fortsatt i vekst i Europa. Etter cannabis er kokain det mest brukte illegale rusmiddelet. Beslag og kokainrester i kloakken viser en økning år for år. Utviklingen er den samme i Norge. 4,2% av befolkningen har brukt kokain siste år, eller for å sitere forsker Marit Edland-Gryt; 95,8% av befolkningen i Norge har ikke brukt kokain.

Helsedirektoratet er nytt kontaktpunkt

Etter omorganiseringen i 2023 er det Helsedirektoratet, ved forskerne Marit Edland-Gryt og Ingeborg Lund, som er det norske kontaktpunktet opp mot EMCDDA fra 2024. Edland-Gryt og Lund ønsker at de som har informasjon deler den med dem.

Det er informasjon fra de 27 EU-landene samt Tyrkia og Norge som gir grunnlag for den ganske omfattende rapporten. Første rapport kom i 1996 og dette er den 29. rapporten som er levert.

EMCDDA blir EUDA

2. juli 2024 vil EMCDDA (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction) skifte navn til EUDA (European Union Drugs Agency). Byrået vil få en endret organisering og tilført nye oppgaver. Blant annet skal de få økt beredskap for å fange opp stadige raskere endringer knyttet til utviklingen i narkotikamarkedet. Det er gjort en formell beslutning om at Norge fortsatt skal delta i samarbeidet i nye EUDA.