Etableringshåndboka for musikkterapi er ny og revidert
En ny og revidert utgave av Etableringshåndbok for musikkterapi i rus- og psykisk helsetjeneste er publisert! Nå under nytt navn: Musikkterapi i helse-tjenester for psykisk helse og avhengighet.
Etableringshåndboka er et samarbeid mellom Rusfeltets hovedorganisasjon (RHO), Universitet i Innlandet (INN) og Senter for forskning i musikk og helse, CREMAH, ved Norges musikkhøgskole (NMH). Etableringshåndboka er basert på en idé av Torhild Kielland, seksjonsleder ved INN, seksjon for Psykisk helse og rehabilitering, tidligere rådgiver i RHO. Håndboka er også solid forankret i det Nasjonale nettverket for musikk terapi – rus og psykisk helse, et nettverk etablert i 2010.
Nettverket har som overordnet mål å sikre at musikkterapi blir et tilgjengelig og reelt alternativ for brukere av rushelsetjenester og psykiske helsetjenester. Målet med etableringshåndboka er å gi konkret og praktisk informasjon slik at prosessen med å forankre og implementere musikkterapi i helse tjenestene blir enklest mulig. Ansvarlig for utgivelsen av etableringshåndboka er Norges musikkhøyskole, ved CREMAH.
For et par tiår siden var musikkterapistillinger i rus- og psykisk helsefeltet nærmest fraværende i Norge. I løpet disse tiårene har feltet vokst kraftig: Musikkterapi har etablert seg som en kunnskapsbasert praksis med solide forskningsresultat, noe som igjen har ført til anbefalinger i nasjonale retningslinjer, større etterspørsel og opprettelse av mange nye stillinger. En del av dokumentasjonsarbeidet innen rus- og psykisk helsefeltet har involvert 10 rapporter med brukererfaringer og seks dokumentarfilmer, som alle synliggjør den positive virkningen musikkterapi har på folk sine liv og recovery-prosesser. Denne innsikten var avgjørende for den første utformingen av Etableringshåndboka, som ble publisert i 2020. Tilbakemeldinger har vist at Etableringshåndboka har blitt flittig brukt og vært til stor nytte for både musikkterapeuter og ledere ute i praksisfeltene. Samtidig har det tilkommet ny kunnskap, nye retningslinjer og nye arbeidsformer som gjorde at en revisjon var ønsket. Nå, i 2024, er Etableringshåndboka revidert, med verdifulle innspill fra musikkterapeuter, fagpersoner, brukere og erfaringskonsulenter. RHO mener boka vil være til god hjelp for studenter, musikkterapeuter, ledere og andre i arbeidet med å implementere musikkterapi i rus- og psykisk helsefeltet i årene framover.
Lenke til boken finner du her.
I november og desember arrangeres det også gratis innføringskurs i musikkterapi. Les mer og mel deg på her.