I juni i år var det 20 år siden røykeloven trådte i kraft. Den har stort sett vært en stor suksess. Imidlertid er det en gruppe mennesker som ikke har hatt samme effekt, og det er mennesker med psykiske lidelser og ruslidelser.

I følge seniorforsker Jørgen Bramness i Folkehelseinstituttet (FHI) røyker mennesker som har en rusmiddellidelse 5-10 ganger oftere enn den generelle befolkningen. Nøyaktig hvor mange varierer mellom ulike undersøkelser men det anslås at ca 75 % av mennesker med ruslidelser røyker daglig sammenlignet med den genererelle befolkningen der andelen i 2023 var 7 %.

Forskninglseder Torgeir Gilje Lid samt forsker Eirik Harr fra Regionalt kompetansesenter for rusmiddelforskning i Helse Vest har lagt frem ett forslag til hvordan man kan få ned tobakksbruken i disse gruppene. Det de foreslår er at alle som ligger inne på institusjon med en ruslidelse skal få tilbud om gratis nikotinerstatning eller røykesluttmedisiner kombinert med strukturert oppfølging. Videre foreslår de at pasientgruppene kan få samme medisinener på blå resept.

Røyking er en sentral faktor i den økte sykeligheten og dødeligheten blant personer med psykisk sykdom eller ruslidelser

Haar og Gilje Lid poengterer at ved å innføre røykeloven kom ett kollektivt tiltak som har hjulpet folk flest, men det mangler individrettete tiltak for de mest sårbare. Ved tiltak som gratis nikotinsubstitasjon og røykelsuttmedikamenter vil vi være nærmere en nullvisjon på tobakkskader. 

Eivind Dahl fra Lar Øst i Stavanger syns forslaget er helt supert og bekrefter at medikamentene må være på blå resept da det ikke er realistisk at pasientene i Lar med dårlig økonomi vil ta den utgiften. Lar Øst har tidligere sammen med Helse Bergen arbeidet med ett program kalt ATLAS4LAR der en av målsetningene var å få pasienter til å slutte å røyke. Deres erfaring var at enkelte klarte å slutte å røyke med hjelp av nevnte produkter.

I følge statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Usman Ahmad Mushtaq (Ap), ønsker regjeringen å etablere et nasjonalt program for røykeslutt som særlig rettes mot storrøykere og sårbare grupper. Han trekker frem ett pilotprosjekt i Vestre Viken der deltagerne blant annet fikk gratis legemidler for røykeslutt med  gode resultater.

NRK intervjuer i artikkelen  Per Jone «Lille-Pesi» Andersen som sier han har røyket siden ti års alderen. Han sier videre at han gjerne kunne sett for seg en røykfri hverdag.

– Å bli røykfri hadde hjulpet livssituasjonen min, og livsgnisten hadde blitt bedre. Alt hadde blitt bedre om dette hadde trådt i kraft, for alle mellom himmel og jord. Det mener jeg. ( Per Jone Andersen til NRK).

 

Vil du lese hele artikkelen er lenken her