
Nittedal vil yte mer enn godt nok
RHO besøkte Enhet for psykisk helse og rus i Nittedal kommune.
Rusfeltets hovedorganisasjon (RHO) pratet nylig med hyggelige ledere og ansatte i Enhet for psykisk helse og rus i Nittedal kommune. Vi ville høre hvordan tjenestene er organisert, og hvordan man jobber, og ble imponert over et bredt og recoverybasert tilbud som kommunen har for målgruppen. Dette selv om enheten har vært nødt til å kutte noen årsverk de siste årene.
Økt fokus på forebygging og de unge
Et faglig fokusområde fremover vil være forebygging og unge. Nittedal Ung er et tre-partssamarbeid som ble vedtatt for et par år siden, og samler ressurser som skal samarbeide for denne målgruppen, både når det gjelder økonomiske ytelser og individuell jobbstøtte (NAV), oppsøkende virksomhet (utekontakt), enhet for barn, unge og familier, og enhet for psykisk helse og rus. Kommunen har også fått signaler om at den vil bli tildelt prosjektmidler for å starte opp med FACT Ung, etter at man har vært i for-prosjekt de siste to årene om slik etablering. Dette vil bli en bli en viktig satsning, fordi kommunen ser ut til å få flere unge med alvorlig psykisk uhelse som trenger hjelp.
Nittedal har også egen frisklivssentral, og vil i tiden framover forsøke å dreie tilbudet der slik at det passer bedre for de yngre i kommunen. Fag- og kvalitetsrådgiver Stine de Wahl forklarer at man er i "tenkeboksen" om bruk av den europeiske kvalitetsstandarden for rusmiddelforebygging, for å rigge en prosess med aktuelle aktører i kommunen for å ta steget videre mot mer kunnskapsbasert forebyggende arbeid i kommunen.
Organisering
Stram kommuneøkonomi fremover vil ha betydning for hvordan det totale tilbudet vil bli for mennesker med rusmiddelutfordringer og deres pårørende. Enheten har organisert tjenestene under bolig(oppfølging), aktivitetshus og frisklivssentral, og ambulante tjenester. Aktivitetshuset har mange aktivitetstilbud og er godt besøkt, og er et sted hvor også frivillige organisasjoner kan bidra. Ambulant tjeneste består av ROP-team, Rask psykisk helsehjelp og lavterskeltjeneste, og trekker blant annet fram arbeidet med traumefokusert terapi og tilbakemeldingsverktøyet FIT som viktige tilnærminger i tjenesten. Ambulant tjeneste har også vedtaksbaserte tjenester for både ROP og psykisk helse, og hadde over 500 brukere i fjor.
Det snakkes mye om hva som kun er godt nok for tiden.
Else Karin Brun, leder for Avdeling for ambulante tjenester
Kompetanse på rus
Avdeling ambulante tjenester har et ROP-team med bred kompetanse på rus, både på bachelor- og masternivå. Flere ansatte har tatt videreutdanning innen psykisk helse- og rus, og man har erfaringskonsulenter som arbeider i tjenestene. Enhet for psykisk helse og rus har også god erfaring med å samarbeide med lokale store og mindre store bruker- og pårørendeorganisasjoner.
Utfordringer
Nok egnede boliger med tanke på fremtidig behov er - som i mange andre kommuner - også en utfordring for Nittedal. Å kunne tilby egnede boliger etter gjennomført behandling, ble konkret trukket fram som svært viktig, og enkelte ganger en utfordring. Men det arbeides likevel fleksibelt og godt om botilbudene på tvers av bofelleskap, inklusiv akutt døgnplass (KAD), og øvrige kommunale boliger. Enheten har også valgt å være tilknyttet nasjonalt nettverk for Housing First. Kommunen tilbyr ikke slik boligsosial tilnærming, men anser at erfaringsdeling om modellen i nettverket er nyttig, ikke minst for å hente ut potensialet som ligger i tette oppfølgingstjenester.