Luke 16 i årets julekalender er Veien tilbake. Dette er en ideell organisasjon som ønsker å hjelpe tidligere fengselsinnsatte og rusmisbrukere tilbake til samfunnet med fysisk aktivitet og friluftsliv som virkemiddel for å skape mestringsarenaer. Veien tilbake ble medlem hos oss i Fagrådet tidligere i år, og vi ser frem til et godt samarbeid.

 

Siden julekalendere bare inneholder 24 luker, har vi gjort et utvalg som skal representere både by og land i Norge, i tillegg til å representere mangfoldet blant våre medlemmer. Vi har stilt virksomhetene fire spørsmål som vi håper både kan inspirere og engasjere.

 

Veien tilbake:

Hva bør andre i rusfeltet vite om dere?

Veien Tilbake er Aktivitet, arbeid & nettverk. 

Veien Tilbake er en rusfri møteplass og et aktivitetstilbud. Vi er en ideell organisasjon, og mange av våre ansatte har egenerfaring fra rus, kriminalitet og som pårørende. Formålet vårt er å integrere mennesker som av ulike årsaker har havnet utenfor, tilbake til samfunnet. Vi bruker fysisk aktivitet som et verktøy for å skape sosiale arenaer og mestring for deltagerne våre, og vi har et bredt tilbud av aktiviteter, men også samtalegrupper og sosiale møtepunkt utenom dette. 

Gode opplevelser gjennom fysisk aktivitet er en sentral faktor hos oss i Veien Tilbake. Vi arrangerer derfor en ekspedisjon hvert år, samt også fellesturer for de som ønsker å delta på ritt og løp som Birken og lignende. Dette gjør vi da vi over mange år har sett hvilken effekt det å delta på slike mestringsarenaer har. Aktivitetstilbudet vårt inneholder også hverdagslige tilbud som styrketrening, klatring, yoga, turer i nærmiljøet og mye mer. Arbeidsdelen i vårt tilbud er vårt samarbeidsprosjekt med Norges Cykleforbund, Road Safety, hvor deltakerne er med å bidrar til sikkerhet under gjennomføring av sykkelritt og andre idrettsarrangement.

Hva er dere mest fornøyd med å ha fått til i 2022?

Vi fikk i 2022 endelig muligheten til å flytte inn i større mer tilpassede lokaler, noe som gir en positiv drive til både ansatte og deltakere. Samtidig er vi i 2022 veldig fornøyd med hvordan vi kom oss gjennom to år med pandemi, og hvordan ansatte snudde seg for å kunne gi tilbud til våre deltakere. 

Vi er også veldig fornøyde med å inngå stadig flere samarbeid med lignende organisasjoner som oss, hvor vi kan dele på ansatte og utvikle aktiviteter og tilbud for hverandre i stedet for å konkurrere.  

2023 står for døren – hvilke prioriteringer har dere for det kommende året?

Et bredere samarbeid og et enda bedre tilbud til våre deltakere står alltid høyt på vår prioriteringsliste. En hverdag hvor deltakeren sømløst kan shoppe tilbud og aktiviteter er målet. Samtidig vil vi jobbe enda mer inn mot politikken for å sette fokus på hvor viktig forutsigbarhet er for tilbud som vårt som kun får innvilget tilskudd for ett år om gangen. 2023 vil også bli året hvor vi tar i bruk nye spennende verktøy fra Helse Førde for å kunne være en foregangsorganisasjon når det kommer til rapportering på måloppnåelse i tilskuddene vi mottar.

2023 blir reformenes år i rusfeltet, sier regjeringen – hvis dere var kongen av rusfeltet, hva ville dere tatt tak i aller først?

Forutsigbarhet. Rusfeltet og Kriminalomsorgen klarer ikke å gi det tilbudet deltakerne trenger. De her helt avhengige av organisasjoner som oss og andre deler av helsefrivilligheten. Og vi gjør alle en enorm innsats fordi vi ser at det funker for deltakerne våre. Da bør det være muligheter og rom for å gi oss en større forutsigbarhet enn bare ett år om gangen.