Luke 15 i Fagrådets julekalender
I vår unike julekalender presenterer vi hver dag, gjennom fire spørsmål, ett av våre 143 medlemmer.
Luke 15 er Uteseksjonen i Trondheim kommune. Uteseksjonen er blant våre nyeste medlemmer og ble medlem i november 2021. De er sammen med Uteseksjonene i Stavanger, Bergen og Oslo med i samarbeidet med oss om en sterkere satsning på ungdom i risiko og forebyggende innsatser.
Siden julekalendre bare inneholder 24 luker, har vi gjort et utvalg som skal representere både by og land i Norge og også representere mangfoldet blant våre medlemmer. Vi har stilt virksomhetene fire spørsmål som vi håper kan skape både refleksjon og inspirasjon.
Uteseksjonen i Trondheim:
Hva burde folk i rusfeltet vite om dere?
Uteseksjonen i Trondheim er ute på gata seks kvelder i uka for å møte både ungdomsmiljø og enkeltungdommer på deres egen arena. Vi tilbyr hjelp der og da og vi tilbyr oppfølging over tid. Ungdommene vi møter og jobber sammen med, er fra 13-25 år, noe som gjør at vi har mulighet til å være en del av støttesystemet deres i mange år.
Uteseksjonen er 22 ansatte med sosialfaglig bakgrunn og vi har nå også ansatt vår første erfaringskonsulent. Til enhver tid følger vi opp 160 ungdommer.
Hva er dere aller mest fornøyd med å ha fått til?
At vi har klart å bygge en robust tjeneste som er opptatt av å være endringsvillig for å kunne møte ungdommene med høy faglig kvalitet og stor grad av respekt og medmenneskelighet.
Vi er mest fornøyd med at vi har mulighet til å trø til på kort varsel. Vi har aldri hatt venteliste, og dersom du ber om hjelp fra oss vil vi kunne tilby skreddersydd hjelp til akkurat deg enten samme dag eller påfølgende hvis du ringer oss sent på kvelden.
Hvilke satsningsområder og «nyttårsforsett» har dere for 2022?
I 2022 ønsker vi å komme enda tidligere inn i livene til de mest utsatte unge i byen vår. Vi jobber konkret med å få ned tiden fra første gang vi hører om en ungdom til vi har sydd et oppfølgingsopplegg som fungerer. Vi ønsker også å sikre at ungdommer får den hjelpa de har krav på og at man sikrer deres rettigheter.
Hvis dere var kongen av rusfeltet – hva ville dere tatt tak i først?
Vi ønsker oss at flere kan være mer fleksible i måten de jobber på. Spisskompetanse er fint, men ofte betyr høy kompetanse i tiltakene at mange unge ekskluderes fra å få hjelp, fordi de ikke passer inn i de svært spesialiserte tiltakene vi har rigget.
Vi har tro på at godt gammeldags sosialt arbeid og relasjonsjobbing med fordel kunne fått større plass i mye av det vi foretar oss på rusfeltet.