Luke 12 i Fagrådets julekalender
I vår unike julekalender presenterer vi hver dag, gjennom fire spørsmål, ett av våre 146 medlemmer.
Luke 12 i årets julekalender er Phoenix Haga. Dette er et behandlingstilbud for mennesker med rusavhengighet, som ble etablert i 1990 på gamle Haga jordbruksskole i Mysen, (Indre Østfold kommune). Phoenix Haga har drevet rusbehandling etter modellen Det Terapeutiske Samfunn helt siden oppstart. Rusfrihet er målsetningen, og mer enn 7 av 10 som gjennomfører behandlingen hos dem er rusfrie fem år etter.
Siden julekalendere bare inneholder 24 luker, har vi gjort et utvalg som skal representere både by og land i Norge, i tillegg til å representere mangfoldet blant våre medlemmer. Vi har stilt virksomhetene fire spørsmål som vi håper både kan inspirere og engasjere.
Phoenix Haga:
Hva bør andre i rusfeltet vite om dere?
Langtids døgnbehandling med rusfrihet som mål:
Phoenix Haga har 26 døgnplasser med varighet inntil et år. Vi har avtale med Helse Sør-Øst og er en del av TSB. Tilbudet vårt er rusbehandling for personer av begge kjønn i alderen 18 – 45 år. Vi holder til i Mysen i Indre Østfold kommune, ca. en time fra Oslo. Loven om Fritt sykehusvalg gir oss mulighet til å ta imot brukere fra hele landet.
Å slutte med rus er en liten del av behandlingen, men det å bygge seg et liv tar tid.
Det terapeutiske samfunnet (TS) er unikt når det gjelder å lære å mestre livet. Vi bruker Fellesskapet som metode, og beboerne «drifter» institusjonen. Gjennom praktisk arbeid, ansvar og tillit vokser de, lærer seg ferdigheter og bygger selvfølelse. Målet er frie og selvstendige personer som går i jobb eller på skole etter endt behandling.
Tverrfaglig team:
Vi jobber tverrfaglig og har et team med psykolog, lege, psykiater, psykiatrisk sykepleier, sykepleiere, sosionomer, (en med Master i sosialt arbeid og en med master i familieterapi), vernepleiere, helsefagarbeidere, miljøarbeidere med egenerfaring, jobbspesialister, ansatt med bachelor i idrettsfag og familieterapeut. Skoletilbud er en del av behandlingen.
Inkludert ettervern:
I vårt inkluderte ettervern har vi to fulltidsansatte som følger opp beboere, i nært samarbeid med jobbspesialist i IPS. I ettervernet er det krav om rusfrihet og arbeid eller skole på dagtid. Beboerne følges tett med ukentlige primærsamtaler og jevnlige grupper. I ettervernet jobber beboerne blant annet med nettverksbygging og økonomi. Det jobbes parallelt og fortløpende med å lære seg å håndtere hverdagsutfordringer uten å ty til rus. Ettervernet vi tilbyr varer fra ett til fem år.
Familiearbeid:
Familiearbeid er en del av behandlingstilbudet vårt, og vi inviterer til familiehelger fem ganger i året. Tilbud om familieterapi gis etter behov. Familiearbeidet kan omfatte både foreldre, søsken, kjæreste, ektefelle/samboer, barn, av og til besteforeldre, onkel og tante, og nære venner.
Hva er dere mest fornøyd med å ha fått til i 2022?
I 2022 er vi godt fornøyd med at vi har gitt et godt faglig behandlingstilbud til våre beboere. Vi har også gjennomført mange ulike aktiviteter og turer, som for eksempel ei ukes vintertur i Rondane med ski, truger og lavvo, der hele felleskapet tok del. Slike turer gir beboerne økt kunnskap og mestring, ferdigheter og nye interesser de kan ta med seg ut i livet.
Satsing på kultur. I samarbeid med Kulturdråpen har vi hatt konserter, skrivekurs med Fredrik Høyer og Bendik Baksaas, kurs i animasjon og linoleumstrykk. https://cdn.denkulturelleskolesekken.no/viken/2020/04/88661f5e-kulturdra%CC%8Apen-magasin.pdf
Vi har ukentlig korøvelser med dirigenten vår, Andre Kristoffersen, noe som gir energi og positivitet, og bygger fellesskap. Koret har også opptrådt utenfor hus, på ulike arenaer. Dråpekonserten i Fredrikstad er et av høydepunktene i 2022.
Vi har gjennomført birøkterkurs i samarbeid med Eidsberg birøkterlag, slik at gårdens seks bikuber blir vel ivaretatt.
Vi har også gjennomført motorsagkurs, da vi på vinteren jobber i skogen og produserer ved. I den forbindelse er opplæring i riktig bruk av motorsag viktig.
I tillegg har vi høner og griser, og beboerne har bidratt i planlegging, organisering og i å innhente informasjon om dyrehold. Beboerne finner glede i dette, og dyrene er godt ivaretatt. Ansvar for dyr gir glede, mestring og økt selvfølelse, i tillegg til bl.a. egg, ribbe og honning.
Vi har hatt fokus på systematisk trening og ser effekten av dette. Vi har fagkompetanse i ansattgruppen vår; og det gjennomføres tre til fire treningsøkter hver uke. Vi er også representert i lokale løp, og kan vise til gode resultater.
Vi har introdusert yoga som en del av behandlingen, holdt yoga-helger for beboerne og yoga praktiseres nå ukentlig, da en ansatt har denne kompetansen.
Vi er hele tiden på utkikk etter nye aktiviteter og kunnskap som kan berike livet til våre beboere, også etter endt behandling på Phoenix Haga. Det føler vi at vi har fått til i 2022.
2023 står for døren – hvilke prioriteringer har dere for det kommende året?
Vi ønsker å videreutvikle vår fagkompetanse, ved å prioritere kurs og etterutdanning. Vi skal fortsette jobben med å synliggjøre vår behandling, slik at vi kan bistå flere ut av et rusmisbruk, til et verdig liv og en del av samfunnet.
2023 blir reformenes år i rusfeltet, sier regjeringen – hvis dere var kongen av rusfeltet, hva ville dere tatt tak i aller først?
Alle som ønsker og trenger behandling må få tilbud om adekvat behandling. Veien inn i behandling må bli kortere og det må være tilstrekkelig kapasitet på utredning og avrusning. Vurderingsenhetene må være uavhengige. Sykehusøkonomien må ikke hindre rusavhengige i å få den rette behandlingen.
Hadde vi fått bestemme ville vi fjernet fritt behandlingsvalg.
Sterkere fokus på, og respekt for økt brukermedvirkning i forkant av inntak i behandling. Dette innebærer økt tilgjengelighet på kommunal rustjeneste, også uten henvisning og forutgående behandling. Vi vil at rusmisbrukere gis økt påvirkningskraft i valg av behandlingssted. Fritt sykehusvalg må være reelt.
Rusbehandling med integrert ettervern skal være en selvfølge, og et krav. Staten må ta ansvar for finansieringen av ettervernet.
Videre vil vi ha økt fokus på pårørendearbeid, individuelt og sammen med pårørende.
For å styrke det forebyggende arbeidet vil vi opprettholdt konsekvenser for bruk av illegale rusmidler.
Les gjerne mer om oss og vårt arbeid på vår hjemmeside: www.phoenixhaga.no