Luke 11 i Fagrådets julekalender
I vår unike julekalender presenterer vi hver dag, gjennom fire spørsmål, ett av våre 146 medlemmer.
Luke 11 i årets julekalender er Sagatun Brukerstyrt Senter som har vært medlem hos oss i Fagrådet siden 2015.
Siden julekalendere bare inneholder 24 luker, har vi gjort et utvalg som skal representere både by og land i Norge, i tillegg til å representere mangfoldet blant våre medlemmer. Vi har stilt virksomhetene fire spørsmål som vi håper både kan inspirere og engasjere.
Sagatun Brukerstyrt Senter:
Hva bør andre i rusfeltet vite om dere?
Sagatun Brukerstyrt Senter ligger i Sagatunvegen 47 A på Hamar. Sagatun er både et brukerstyrt aktivitets- og mestringssenter for innbyggere i Hamarregionen som har psykososiale livsutfordringer og et regionalt brukerstyrt senter for brukermedvirkning, Recovery, kunnskap- og tjenesteutvikling. Vårt regionale ansvar er i Innlandet. Sagatun samarbeider med og gir tilbud til mennesker med psykososiale livsutfordringer og til brukere- og pårørende og deres organisasjoner, brukerstyrte senter, kommuner, helseforetak, fag- og forskningsmiljøer og andre innen fagfeltet psykisk helse og rus.
- Sagatun jobber etter en modell basert på brukerstyring, Recovery og empowerment for å legge best mulig til rette for mestring, bedring og god livskvalitet. Vi regner oss for å være flaggskip for brukerstyring i Norge og regionalt ressurssenter for Recovery.
- På lokalt nivå er Sagatun et lavterskeltilbud som er viktig i en fase der man jobber for å komme seg ut av rus, eller som ettervern etter rusbehandling. Vi har et bredt aktivitets- og kurstilbud som fremmer mening, mestring og håp. Vi legger stor vekt på likepersonsarbeid og har flere ansatte med egenerfaring som jobber som miljøarbeidere eller erfaringskonsulenter.
- Vi har tilbud om musikkterapi, hvor det også er ansatt erfaringskonsulent i 80% stilling i et samarbeidsprosjekt med Sykehuset Innlandet.
- Sagatun er også et Regionalt Brukerstyrt Senter (RBS) som jobber opp mot fag, undervisning og forskning for å spre erfaringskompetanse og styrke brukermedvirkningen. Det er 6 RBS i Norge. Vi utvikler kompetanse sammen med brukerne lokalt og bruker denne kompetansen i utvikling av kurs og mestringsverktøy og i undervisning, tjenesteutvikling og forskning.
- Vi tilbyr kurs i brukermedvirkning og selvstyrking gjennom «Verktøykassa for brukermedvirkning» til brukere, pårørende, brukerorganisasjoner og fagfeltet. Vi har jevnlige Recoveryverksteder og vi tilbyr 2-dagers Recoverykurs til kommunene. Vi har også tilbud om Pårørendekafe i samarbeid med LPP og det er en egen pårørendegruppe (R.O.T) som møtes ukentlig på Sagatun. Det samme gjør AA og brukerorganisasjonen Mental Helse Hamar-Løten.
Hva er dere mest fornøyd med å ha fått til i 2022?
Vi er veldig godt fornøyde med at vi har hatt et tilbud om aktivitet og sosial kontakt til brukerne gjennom hele koronaperioden. Vi fikk en del midler fra Statsforvalteren i Innlandet og har bl.a invitert til Livsglede kvelder. I samarbeid med Hamar kommune arrangerte vi tur til Gaustadtoppen i sommer med 33 deltakere, - alle gikk til toppen.
- Musikkterapiprosjektet er vi veldig stolte av! Rockovery Innlandet er etablert og i år var det en fantastisk konsert på Lillehammer med ca 30 musikere på scenen, egen kunstutstilling og 140 publikummere i salen. Nå skal prosjektet musikkterapi videreføres i samarbeid med Stange kommune.
- Vi har stått i bresjen for å arrangere den første norske konferansen for Recovery, sammen med de andre RBS, NAPHA og Erfaringssentrum. Der var det nesten 250 deltakere. https://www.recoveryknutepunkt.no/nasjonal-recoverykonferanse/
- Vi har nettopp flyttet inn i nye lokaler som er pusset opp av brukerne på senteret. Her har vi nå etablert Sagatun Recovery Skole som en del av vårt ansvar som regionalt brukerstyrt senter.
- I et samarbeid mellom FOU – Innlandet og Sagatun er det gjennomført utdanning i samarbeidsbasert forskning. Det blir nytt kurs i 2023. Her går forskere og med forskere på samme kurs.
- I samarbeid med Erfaringssentrum har vi etablert faste treffpunkt og veiledning for erfaringskonsulenter i Innlandet.
- I samarbeid med de andre regionale brukerstyrte sentrene har vi markert oss på rus- og psykisk helsefeltet med å ha møter med politikere, sendt innspill til bl.a. ny forebyggings- og behandlingsplan for rusfeltet og ny Opptrappingsplan for psykisk helse. Sagatun var til stede på Arendalsuka for første gang i år, og det var en veldig spennende arena.
2023 står for døren – hvilke prioriteringer har dere for det kommende året?
- 2023 blir et spennende år for Sagatun, de andre RBSene og mange andre som jobber innenfor ideell og frivillig sektor, i og med at det kommer mange endringer i tilskuddsordningene. Vi er ellers opptatt av alt som skjer på psykisk helse- og rusfeltet med iverksetting av de nye planene. Vi ønsker å være en aktiv bidragsyter og samarbeidspartner for å fremme brukere og pårørendes erfaringsbaserte kunnskap. Vi håper å være til stede på Arendalsuka også neste år, og vil gjerne være en samarbeidspartner med Fagrådet og flere brukerorganisasjoner.
- På Sagatun vil det skje store endringer med ny organisering og nytt navn. Fra 01.01.2023 blir vi Sagatun Recovery, som vil bestå av avdelingene Sagatun Brukerstyrt Senter, Sagatun Regionale Ressurssenter og Sagatun Recovery Skole. Sagatun Recovery Skole har allerede flyttet inn i nye lokaler som vi selv har pusset opp, og her blir det enda mer kursvirksomhet enn vi har hatt. Sagatun Recovery Skole er også en del av Innlandet Recovery Skole som vi jobber med å utvikle i samarbeid med Sykehuset Innlandet, Selvhjelp Norge og flere brukerorganisasjoner.
- Vi er også i gang med søknad og planlegging av den neste nasjonale konferansen for Recovery, som planlegges i Trondheim i september 2023. Dette arbeidet videreføres i samarbeid med de andre RBSene, NAPHA og Erfaringssentrum.
2023 blir reformenes år i rusfeltet, sier regjeringen – hvis dere var kongen av rusfeltet, hva ville dere tatt tak i aller først?
- Vi ville gjort et krafttak for mennesker og familier som lever med psykososiale livsutfordringer, og sørget for en økonomi det går an å leve av, en verdig livssituasjon og deltakelse og inkludering i samfunnet.
- Så ville vi sørget for et godt fungerende ettervern i hele landet, i samarbeid med frivillig og ideell sektor. Det skulle vært basert på Recovery og et bredt aktivitetstilbud med musikkterapi, kunst, fysisk aktivitet og friluftsliv, som bidrar til livsmestring, tilhørighet og god livskvalitet.
- Vi ville også ha fått til en bred satsing på samarbeidsbasert forskning (med medforskere med egenerfaring) for å få mer kunnskap om forebygging, behandling og ettervern. Hva skal vi gjøre for at færre begynner med rusmisbruk og sikre at flere får god hjelp som hjelper?