Luke 10 i årets julekalender er Fellesorganisasjonen, som har vært medlem hos oss i Fagrådet i godt og vel 13 år. I tillegg til å arbeide for å bedre medlemsmassen - som består av barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere - sine lønns- og arbeidsforhold, samt ivaretakelse av deres profesjonsfaglige interesser, skal FO også vise nødvendigheten av profesjonenes kompetanse og synliggjøre sosialarbeideres sentrale rolle i velferdsstaten. 

 

Siden julekalendere bare inneholder 24 luker, har vi gjort et utvalg som skal representere både by og land i Norge, i tillegg til å representere mangfoldet blant våre medlemmer. Vi har stilt virksomhetene fire spørsmål som vi håper både kan inspirere og engasjere.

Hva bør andre i rusfeltet vite om dere?

Det viktigste å huske, er at døren vår er åpen. Telefonene våre er alltid på. FO er fagforeningen for sosialarbeidere med nærmere 35 000 medlemmer. Medlemmene våre har en helt unik fagkompetanse som kan være nyttig både ute i hjelpetjenestene og til å bidra i det sosial- og ruspolitiske arbeidet. Skal vi bygge et bedre samfunn, må vi jobbe sammen.

 

Sosialarbeidere står opp for tryggheten til dem som trenger hjelp og bistand i hverdagen. Vår jobb er også å stå opp for dem som står opp for andre. Så om du er en sosialarbeider som jobber i rusfeltet, er du hjertelig velkommen til å bli med i fellesskapet på FO.no/bli-medlem.

Hva er dere mest fornøyd med å ha fått til i 2022?

Vi har lenge kjempet for en rusreform. Selv om den ikke ble vedtatt, har vi brukt året på å flytte debatten og ser at et samlet press fra bruker- og fagmiljøene har fått til ganske mye. Vi vet hvor mye en helhetlig sosialpolitikk betyr for rusfeltet, og fortsetter kampen.

Vi setter Nav på dagsorden og behovet for en helhetlig gjennomgang. Til neste år bruker vi lokalvalget til å få på plass en bedre politikk for dem som trenger det offentlige. Vi tror på en tillitsreform, hvor det offentlige viser tillit både til de ansatte og dem de skal hjelpe.

2023 står for døren – hvilke prioriteringer har dere for det kommende året?

I 2023 er det lokalvalg, og vi skal kjempe for en bedre sosial- og ruspolitikk. Vi som jobber med rus og psykisk helse vet hvor viktig det er med tverrfaglighet. Folk faller mellom flere stoler. Hjelpetjenestene samarbeider ikke alltid godt nok. Spesialisthelsetjenesten har for mye helsefokus. Samtidig viser en ny undersøkelse at sosialarbeidere styrker tilbudet.

Dette blir viktig for oss, også i 2023. Derfor prioriterer vi blant annet:

  • Tverrfaglige rustjenester med mer brukermedvirkning.
  • Flere tiltak for å bekjempe fattigdom og utenforskap.
  • Nok ansatte med rett kompetanse, slik at folk får rett hjelp til rett tid.

I november 2023 har vi landsmøtet vårt, hvor vi bestemmer hvilke saker vi skal jobbe for de neste fire årene. Vi blir veldig glade for innspill fra kollegaer og andre på rusfeltet!

2023 blir reformenes år i rusfeltet, sier regjeringen – hvis dere var kongen av rusfeltet, hva ville dere tatt tak i aller først?

Nå er ikke akkurat FO monarkister, men om sosialarbeiderne fikk bestemme, hadde vi hatt en helt annen ruspolitikk i Norge. Utfordringer knytte til rus har blitt veldig individfokusert. Det er liksom noe folk må fikse selv. Det fungerer ikke. Fagmiljø, direktorat og departement må samarbeide og lytte til folk. Vi som samfunn må jobbe sammen.

Vi vet at sosiale problemer krever sosialfaglige og sosialpolitiske løsninger. Vi håper at Forebyggings- og behandlingsreformen, som det heter, ivaretar det tverrfaglige perspektivet.

Et godt liv starter allerede før man blir født, fortsetter inn i oppveksten, i skolen, i yrkeslivet og alderdommen. Derfor må vi blant annet lovfeste miljøterapeuter i skolen, slik at vi kan ta tak i sosiale problemer tidlig, og styrke det oppsøkende arbeidet.

Men dette er ikke gjort i en håndvending. Og siden vi ikke er konger av rusfeltet, er det helt avgjørende at vi som jobber på rusfeltet jobber sammen for å bygge et bedre samfunn for alle.