Pandemien er ingen hindring

- Når Norge stenger ned åpner vi mer opp. Vi etablerer seks nye gatelag i løpet av dette året med korona, sier Arne Knoph daglig leder av Fotballstiftelsen. For 2021 utvides aktiviteten videre.

Etter Raufoss denne uka er det solide planer som pågår både i Bodø/Glimt, på Bryne og på Lerkendal. Og uken før Raufoss, var Ranheim i gang.

Gatelag gjennom Fotballstiftelsen og organisert i norske toppklubber er et lavterskel tilbud til mennesker med rusrelaterte utfordringer. Gatelagene er åpne for alle over 18 år og per dato er hele 750 spillere registrert på landsbasis. 

Raufoss - ny i gatelagsfamilien

Tirsdag 20. april stilte ni spente, nye spillere på aller første trening på Nammo stadion på Raufoss. Styreleder, ildsjel og primus motor i Raufoss Fotball Asgeir Sveen har i lengre tid jobbet for å få gatelaget på beina og presenterte stolt apparatet som vil stå rundt gatelaget framover; Hege Teig (klubbkoordinator og arrangementsansvarlig), Jarl Andre Storbæk (trener, til daglig utviklingssjef og toppspillerutvikler i Raufoss fotball), Tommy Fyhn (assistenttrener, til daglig lagleder A-lag menn og materialansvarlig i Raufoss Fotball) og Arne Knoph, daglig leder i Fotballstiftelsen.

Jeg er med på dette for å ha det morsomt og for å få litt kondis!
Fotballspiller på gatelaget, fra Vestre Toten

Arne Knoph understreket at Raufoss Fotball har fått til et unikt samarbeid i sin region der hele tre kommuner samarbeider om gatelaget; Gjøvik, Østre Toten og Vestre Toten.

Flere av spillerne hadde med seg viktige støttespillere på treningen. Astrid Lundvoll fra psykisk helse og rustjenesten i Vestre Toten, Jøran Bakke fra rus og psykiatritjenesten i Østre Toten og Roger Holsether fra rustjenesten i Gjøvik kommune, var alle på plass og fulgte invrig med under treningen.

Idretten ligger hjertet mitt nært og jeg ser virkelig fram til å være en del av dette.
Roger Holsether, rustjenensten, Gjøvik kommune 

Raufoss hadde en samling med god mat i klubbhytta etter trening. Der ga spillerne uttrykk for at de allerede er klare for neste økt og for å rekruttere flere. Treningstilbudet er to ganger i uka. 

Realiserer drømmer

"Et bedre liv med flere dager uten rus" står det under den nye logoen til gatelagene. Målet er at faste rutiner, meningsfull aktivitet og følelse av mestring i trygge rammer, kan gi utgangspunkt for varig endring. 

De siste seks årene har gatelagene på landsbasis bidratt til at 350 spillere har kommet seg ut i jobb eller skole. I 2020 alene kom over 100 spillere ut i lønnet arbeid, skole eller arbeidstreningsprosjekter i og rundt fotballklubbene. Hva dette betyr for den enkelte og for deres venner og familie er lett å forestille seg.

Viktig samarbeid med flere organisasjoner

For Arne Knoph og Fotballstiftelsen er samarbeid med andre aktører på rusfeltet sentralt. Hver måned har de samarbeidsmøter med Frelsesarmeens Gatefotball. I tillegg har de tett samarbeid med Blå Kors og Kirkens Bymisjon rundt ulike lag, og RIO i Fotballstiftelsens sentralt.

Kirkens Bymisjon i Bodø henvendte seg først til oss da de ønsket å etablere fotballaktiviteten i Bodø/Glimt, og snart er også gatelaget i Bodø/Glimt igang, sier Knoph. 

Vi skal lage god aktivitet, trygge miljøer og skape en arena for mestring. Trenerne og lederne er gode på menneskebehandling og vi vil spille sammen med andre krefter og fagmiljøer på feltet. 
Arne Knoph

Fotballstiftelsen gleder seg over stadig flere gatelag og ser fram til en ny satsing sammen med Kriminalomsorgen. "Fra soning til scoring" er en satsing som starter med noen få piloter, blant annet Brann i samarbeid med Bjørgvin og Jerv i samarbeid med det nye fengselet i Agder.

Fikk gehør for unntaksbestemmelse i koronaforskriften

Vi har hatt et veldig godt samarbeid med norske myndigheter under pandemien. For våre spillere er det ikke bare selve treningen som er viktig. Hos oss kan de kan komme i god form, kjenne tilhørighet, få sosial trening, hjelp til rehabilitering og positiv identitetsbygging. En bonus er at trenere også kan stille opp som referanse når de vil videre ut i jobb eller annen forpliktende aktivitet. 
Arne Knoph 

Arne Knoph har kjent til gatelagsaktiviteten siden han var leder i Asker Fotball da de etablerte landets andre gatelag i 2013. 1. oktober i fjor kom han inn som daglig leder i Fotballstiftelsen. Det midt i en pandemi som i perioder har gitt store utfordringer med å drive normal fotballtrening, spesielt i deler av landet der restriksjonene har vært strenge.

Oslo og Vålerenga ble hardest rammet, men selv om de ikke har kunnet spille fotball i lange perioder, har gatelaget i hovedstaden hatt aktivitet for spillerne hele veien. Knoph er imponert over trenere og ledere som har vist engasjement og stor evne til kreativitet under pandemien. Noen lag har hatt tilbud om faste aktiviteter hver dag, forteller han. Quiz, skiturer, gåturer, dugnader og kurs av ulike slag. Ikke minst har det vært en stor økning i en-til-en-dialog gjennom eksempelvis matlevering hjemme hos den enkelte spiller, noe som har betydd mye for mange. 

I dialog med Helse- og omsorgsdepartementet har Fotballstiftelsen opplevd stor forståelse og samarbeidsvilje. Departementet lyttet blant annet til Fotballstiftelsens innspill om at dette er rehabilitering og ikke må følge idrettsbestemmelsene - noe som gjorde at de endret koronaforskriften for aktivitet i rusbehandlingen. Det har hatt stor betydning for gatelagene og enkeltspillerne. Mange er ensomme og trenger felleskapet, og gatelagenes betydning har utvilsomt vært ekstra stor i et år da veldig mange andre tilbud har måttet stenge ned.  

Oppmøtet har vært enormt sterkt under pandemien og vi har aldri hatt flere spillere registrert enn i 2020!
Arne Knoph

Fagrådet er imponert over arbeidet som er lagt ned av Fotballstiftelsen og av Fotball-Norge de siste 10 årene. Vi takker Raufoss Fotball for gjestfriheten og gleder oss til fortsettelsen. 

Fredrikstad FK er selve hjørnesteinen i Fotballstiftelsen og var den første toppklubben som i 2011 startet opp med gatelag for mennesker med rusrelaterte utfordringer. Prosjektet ble en stor suksess med svært mange positive ringvirkninger, både for klubben og for deltagerne selv. Senere fulgte Stabæk, Asker, Vålerenga og Viking - og da ble Fotballstiftelsen etablert, som en plattform for satsingen videre. 

Les mer om trening som medisin