Det er Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo som melder om tildelingen. Point-prosjektet "Preventing an Opioid Epidemic In Norway: Focusing on Treatment of Chronic pain", ledes av professor Svetlana Skurtveit.

Bruken av sterke smertestillende opioider øker

Prosjektet skal bidra til å forebygge en potensiell opioidepidemi i Norge. På sin nettside skriver SERAF at bakgrunnen for søknaden blant annet er tall fra Dødsårsaksregisteret som viser at flere dør av overdoser med smertestillende opioider som oksykodon, enn av heroin.

Bruken av sterke opioider har de siste årene økt i Norge, parallelt får stadig flere smertepasienter opioder på resept.

Regjeringen investerer gjennom Forskningsrådet i alt 1,6 milliarder kroner i 113 ulike forskningsprosjekter som skal gi oss ny kunnskap om blant annet matproduksjon, helse, miljøpåvirkning, klimateknologi, energi og samfunn.  Forskningsrådet fikk inn søknader for mer enn 5,1 milliarder kroner. Søknadene har blitt vurdert av internasjonale fageksperter og SERAF var en av dem som kom gjennom nåløyet. 

Vil unngå amerikanske tilstander

Daglig dør 100 personer på grunn av overdoser med sterke smertestillende i USA. Dette har ført til dramatiske helse- og samfunnsmessige konsekvenser for landet.

Vi har liberalisert tilgangen på sterke smertestillende i Norge i så stor grad at det kan føre til en epidemi av overdoser fra opioider i fremtiden, dersom vi ikke er oppmerksomme nå, sier Thomas Clausen, professor og senterleder ved SERAF, på instituttets nettside.

Utviklingen i Norge bekymrer både ansatte i helsevesenet og helsemyndighetene. Tildelingen av forskningsmidler høster mange lovord og gratulasjoner på sosiale medier fra både kolleger og brukerrepresentanter i rusfeltet. 

Dette er bare så utrolig bra! Spennende og viktig forskning har fått 16 millioner av forskningsrådet.
Gabrielle Welle-Strand, lege og forsker ved SERAF (sitat Facebook)

Fagrådet ser fram til å følge forskningen som vil gi oss viktig og ny kunnskap og nye perspektiver på smertebehandling, opioidbruk og konsekvenser av dette i Norge.