Nettsiden Integrertbehandling.no er en nett ressurs om rus og psykiske lidelser for kommunene, tverretatlige samhandlingsteam, spesialisthelsetjenesten og justis. Den drives av Universitetslektor Tore Willy Lie som har bred praksisnær erfaring med rus og psykisle lidelser. Lie har  en bachelor i psykologi og master i psykisk helsearbeid.

Lie har i samarbeid med spesialist i psykiatri & rus- og avhengighetsmedisin Lars Linderoth sett på  hvordan mennesker med alvorlige psykiske lidelser eller ROP-lidelser som samtidig er i kontakt med Kriminalomsorgen kan få best mulig helsehjelp. Dette er et konseptualiseringsarbeid som har pågått siden tidlig 2023 som kan ytterligere utredes og klargjøres med tanke på utprøvning. 

Bakgrunn

Personer med alvorlig rus og psykisk lidelse får i liten grad oppfylt sine rettigheter til helsehjelp i forbindelse med soning. I tillegg så holder det ikke å putte ordinære (enkelt)tjenester inn i fengsel, og anta at det utgjør en tilstrekkelig forskjell, spesielt for de med betydelig nedsatt funksjonsnivå og sammensatt problematikk. 

Forekomsten av rus- og psykiske lidelser er høyere blant innsatte i norske fengsler enn i befolkningen for øvrig uten at dette gjenspeiles i antall helsepersonell, kompetanse eller andre ressurser. I tillegg er samarbeid før, under og etter soning krevende og mangelfull. 

I tillegg er fengselspopulasjonen i endring. Rapporten "Levekår, rus og psykisk helse hos personer som har vært fengslet eller gjennomført straff i samfunnet" publisert av Seraf viser at levekår, rus og psykisk helse hos personer som har vært fengslet eller gjennomført straff i samfunnet har svært høye forekomster av ruslidelser og psykiske lidelser. Kvinner som er i fengsel er ekstra utsatte og scorer høyere på nesten alle parametre knyttet til rus, psykisk helse og levekår.

Rapporten beskriver en populasjon som gjennomgående skårer lavt på både helse- og levekårsparametre. I denne modellen foreslås det at fengsler heller bør fungere som et "mulighetens" vindu der de innsatte kan få den behandlingen og hjelpen de trenger, og selvfølgelig videre oppfølging i kommunen etter utskrivelse.

Og her kan Integrert fegnselsteam være en potensiell løsning, en slags hybrid for å gi helsehjelp til denne pasientgruppen. Ambulant og tverrsektiorell innstas blir også poengtert i  forebyggings- og behandlingsreformen punkt 7.4: 


"Etablering av integrerte og arenafleksible tjenester, for eksempel i form av modeller der personell fra sosialtjenesten kan inngå i team med personell fra kommunens helse- og omsorgstjeneste, kan være formålstjenlig. Slike tverrsektorielle team kan avlaste og supplere hverandre slik at den samlede helse- og sosialfaglige kompetansen og de ulike virkemidlene i sektorene utnyttes mer riktig, samordnet og effektivt. Slike team kan supplere spesialiserte behandlingsteam og delta i ansvarsgrupper og ha koordinatorfunksjoner. Teamene kan følge opp personer under behandling i TSB og under straffegjennomføring i og utenfor fengsel, herunder å forberede og sikre gode overganger."

 

Integrert fengselsteam

Integrert fengselsteam er et flerfaglig, stedlig team, basert på elementer fra FACTIDDT og ForFACT ,  som kan jobbe oppsøkende og skape allianse under soning. Det kan igangsette flerfaglig oppfølging/behandling under soning, og kan bidra aktivt og forpliktende i en periode etter løslatelse.

IF kan også bli med til den tidligere innsattes hjemkommune. Dette vil sikre mer kontinuitet, samt tettere, tryggere og mer gjensidig forpliktende oppfølging fra alle parter i overgangsfasen. Dette vil kreve en forpliktende dynamikk mellom spesialisthelsetjenester, kommunehelse og justis. 

IF er et flerfaglig samhandlingsteam, med bred inklusjon og tilpasset fengselskontekst - med FACT-elementer. Det blir ett slags hybrid-løsning, en integrasjon mellom helse/sosial og kriminalomsorgens ansvar/reguleringere. 

Her kan du lese detaljert om integrert fengelsteam og veien videre.