Med enigheten er det klart: Personer med rusmiddelutfordinger skal ikke straffes for mindre mengder narkotika til eget bruk. I stedet skal de møtes med helsehjelp og oppfølging.

Fakta: Dette er partiene enige om som endrer regjeringens forslag:
  • Personer over 18 som blir tatt med illegale rusmidler til eget bruk skal møtes med forenklede forelegg. Satsen skal settes lavt.
  • Narkotikaovertredelser skal som hovedregel ikke havne på rullebladet.
  • Skillet mellom hvem som er rusmiddelavhengig og ikke tas ut av loven. Det domstolskapte skillet opprettholdes.
  • Der lovbryteren er rusmiddelavhengig, bør politiet unnlate å beslaglegge mindre mengder narkotika til egen bruk
  • Personer under 18 skal ikke få forenklet forelegg, men skal henvises til rådgivende enhet for russaker. I disse tilfellene skal det ikke gjennomføres ruskontroller ved de rådgivende enhetene. 
  • Flere offentlige etater sikres hjemmel til henvisning til Rådgivende enhet for russaker
  • Samaritanerbestemmelse skal utredes og sendes på høring innen våren 2026, for deretter å sendes til Stortinget uten unødig opphold
  • Mengdegrensene for hva som anses som befatning til eget bruk forblir uendret, unntatt for heroin hvor mengdegrensen økes fra 2 til 3 gram.
  • Regelverket om tilbakekall av førerrett på grunn av rusmiddelbruk skal tydeliggjøres. Hensynet til rettsikkerhet og forholdsmessighet skal ivaretas i regelverket.

Det skal føres åpen statistikk over omfanget og resultatene av narkotikatesting i mindre alvorlige narkotikasaker hos politiet

(Presse melding fra Høyre, 02.06.2025)

 Fra straff til hjelp

Justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen (Ap) sier at bruk av narkotika fortsatt skal være forbudt, men at loven nå skal håndheves med tydeligere virkemidler – både overfor politiet og helsevesenet.

– Denne saken har vært i limbo altfor lenge. Nå får vi forutsigbarhet og klarhet både for folk og myndigheter. Det skal bli vanskeligere å begynne, og lettere å slutte, sier Aas-Hansen.

Et vendepunkt for rusfeltet

Høyres justispolitiske talsperson Sandra Bruflot fremhever at Arbeiderpartiet har snudd på flere viktige punkter, og unngått en mer straffebasert tilnærming.

– Dette kunne gått i en helt annen retning – med mer stigmatisering og straff. Nå får vi en reform som gir mennesker med rusutfordringer en reell sjanse til å få hjelp, sier Bruflot.

SVs Torgeir Knag Fylkesnes går enda lengre:

– Etter tiår med feilslått ruspolitikk er vi endelig på rett vei. Vi er tilfreds med at Frp og Sps umenneskelige ruspolitikk ikke får innflytelse.

Venstres Ingvild Wetrhus Thorsvik legger til:

– Politiet skal ikke lenger beslaglegge rusmidler fra rusavhengige, og bruk skal ikke fremgå av rullebladet. Det er nødvendige skritt mot en mer human politikk.

Innstillingen skal nå behandles i Stortinget, og er planlagt 10. juni. Det forventes at reformen vil bli vedtatt i løpet av kort tid. Dette markerer en betydelig endring i norsk ruspolitikk, med økt fokus på behandling fremfor straff for personer med alvorlige rusproblemer.

Enigheten markerer et reelt skifte fra straff til hjelp, og gir et nytt utgangspunkt for videre arbeid med lavterskeltilbud, behandling og oppfølging. Men som alltid gjelder det å følge med på gjennomføringen i praksis. Lovendringer gir muligheter – men uten investeringer i rusfeltet og kommunale tjenester, kan mange fortsatt falle mellom stolene.