I dag kom innstillingen fra Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget i regjeringens Forebyggings- og behandlingsreform. Saksordfører er Even A Røed fra Ap. 

Foto: Stortinget

Det er enighet i komiteen om at rusmiddelpolitikken skal legge vekt på at mennesker med rusmiddelproblemer og avhengighet skal sikres høyest oppnåelige helsetilstand. Men når det kommer til tiltakene for å nå dette spriker forslagene fra de ulike partiene. 

Innledningsvis er det fokus på at Forebyggings- og behandlingsreformen er delt i to. Flere partier vil gjerne se dette i sammenheng. Regjeringen Solbergs forslag om avkriminalisering blir ennå viet oppmerksomhet, fire år etter at den ble nedstemt. Det tas også til orde for å gå mer til handling fremfor vurdere, utrede og arbeide for.  

Vi prøver under å oppsummere hva det vil bli flertall for, når Stortinget skal debattere og behandle innstillingen 17.mars. Vi tar forbehold om at vi har fanget opp alt rett. 

Lettere å etablere brukerrom

Et stort flertall vil bidra til at det blir lettere å etablere brukerrom i de kommunene som ønsker det. Argumentasjonen og innholdet varierer noe fra ulike partier og konstellasjoner. Kun Kristelig Folkeparti er kritiske til å sende terskelen for å etablere brukerrom.

Opprette nærklinikker

Det vil igangsettes et forsøk med nærklinikker for mennesker med alvorlig rusmiddelavhengighet som tilbyr spesialisthelsetjeneste og kommunale tjenester. Flertallet referer til 24sju (nedlagt) som et eksempel på hva tilbudet i en nærklinikk kan være. Vi skylder å opplyse at Kirkens bymisjon har etablert Gateklinikken i de samme lokalene og delvis samme målgruppe. 
 I dag har er det etablert FACT team i mange regioner. Slik RHO forstår nærklinikker vil det et fullverdig FACT team, som i tillegg har et fysisk sted hvor mennesker med alvorlig ruslidelser kan oppsøke, være et eksempel på en nærklinikk. Det er et stort flertall som støtter en slik forsøksordning.

Hepatitt C skal følges opp

Et annet flertall vil at sentrale fagmyndigheter identifiserer handlingsrommet slik personer med ubehandlet kronisk hepatitt C får tilgang til behandling. Dette har vært et mål gjennom hepatittstrategien og RHO er noe usikker på hvorfor ikke alle partier kan stille seg bak dette.

Økt tilgjengelighet til Nalokson

Overdoseproblematikken vies stor oppmerksomhet i innstillingen og komiteen vil at apotekene skal benyttes bedre for å gjøre Nalokson bedre tilgjengelig. Utover det er det stor variasjon i hvilke tiltak som de ulike partiene mener er riktige.

Rusmiddelanalyser i offentlig regi

Flertallet vil starte opp med rusmiddelanalyse for å beskytte helse og bidra til færre dødsfall. Her består flertallet av Ap, H og Sp. De mener det er best egnet å starte opp i lavterskeltilbud og nærklinikker.

Barn som pårørende skal få refusjon av reiseutgifter

Alle er enig om dette, men Ap og Sp mener forslaget allerede er ivaretatt. De andre partiene mener det ikke er nødvendig å utrede slik det står i meldingen.

Styrket tilbud til mennesker med ROP lidelser

Komiteen vil styrke tilbudet til denne pasientgruppen og viser særlig til Riksrevisjonens rapport fra februar. Det gjelder i spesialisthelsetjenesten, flere tverrfaglige behandlingsplasser i alle helseregioner. Rus skal IKKE være til hinder for å få hjelp innen psykisk helsevern. 

Alkohol

Alkohol vies stor plass i komiteens innstilling og anerkjennes som et stort folkehelseproblem. Et flertall mener regjeringen bør vurdere å øke ambisjonene i møte med alkoholutfordringene i samfunnet. Herunder etablere en behandlingsretningslinje for tidlig intervensjon.

Substitusjonsbehandling

Et flertall er tydelig på at legemiddelasstert behandling skal ta i bruk nye legemidler uten politisk innblanding hvis det er faglige begrunnet. Samtidig er det ikke noe mål i seg selv å utvide bruken. Et flertall er opptatt av at LAR utvikles kontinuerlig for å sikre behandling av god kvalitet til dem som har nytte av det.

Kjønnspesifikk behandling er bra

Det slår komiteen fast, men har ingen tydelig prioriteringer hvordan det skal løses utover at kvinner skal få anledning til å skjerme seg.

ADHD 

Et flertall vil at regjeringen gjennomgår retningslinjer og veiledere for ADHD utredning, medisiner og rusbruk siden dagens regelverk ikke virker hensiktsmessig. Mange innspill var bekymret for at denne pasientgruppen ikke fikk riktig rusbehandling/ADHD behandling.

Forebygging

På forebyggingsområdet støtter komiteen at forebygging skal være en av hovedpilarene i meldingen. Det vises til meldingens resultatmål om at forebyggende innsatser skal være kunnskapsbaserte, og at det har vært bred støtte i høringssvarene om dette. Samtidig nevnes det at effekt av forebygging kan ha ulike variabler og måles på ulike måter, men at det systematiske arbeidet som er gjort i Review of National Preventive System (RePS) i Norge er et godt grunnlag for innholdet i det nasjonale rusforebyggende programmet for barn og unge som skal implementeres.

Et komiteflertall viser til at det i meldingen blir understreket at "hver krone som blir brukt på tidlig og kunnskapsbasert forebygging, sparer samfunnet for flere kroner i senere behandling, rehabilitering og kriminalitetsforebygging". Samtidig utrykkes det bekymring for om kommunenes trange økonomi er i stand til å ivareta forebyggende innsatser lokalt. 

Flere andre kjente forslag

Flere forslag som er behandlet tidligere gjentas også i innstillingen. Behov for integrert behandling, satsning på arbeid og inkludering, samarbeid mellom offentlige og ideelle aktører 

Ingen økonomiske prioriteringer

Det er kun SV som uttrykker skuffelse over at regjeringen ikke prioriterer ressurser til denne reformen. RHO har i vårt innspill meldt den samme bekymringen. Komiteen øker forpliktelsene noe, men altså ikke de økonomiske forpliktelsene som er nødvendig for å gjennomføre tiltakene.