
Mer bruk av kokain i Oslo enn andre skandinaviske byer.
19 mars publiserte European Union Drugs Agency (EUDA) rapporten "Wastewater analysis and drugs — a European multi-city study".
Kokainøkning i Oslo
En fersk europeisk undersøkelse av avløpsvann avslører en dramatisk økning i kokainbruken i Oslo. På fire år har nivåene nesten tredoblet seg, og ingen andre skandinaviske byer ligger høyere enn hovedstaden.
Kloakkvann som verktøy i rusarbeidet
Analyser av avløpsvann er en metode for å anslå mengden illegale rusmidler i omløp. I en omfattende studie, publisert 19. mars av European Union Drugs Agency (EUDA), ble kloakk fra omtrent 120 europeiske byer undersøkt, inkludert Oslo, Bergen og Trondheim. Resultatene viser at kokain er det rusmiddelet som øker mest i Norge. Mens bruken er høyest i Oslo, ligger Bergen på andreplass, mens Trondheim har lavest nivå blant de tre byene.
Helsemessige konsekvenser av kokainbruk
Økt kokainbruken kan få alvorlige konsekvenser for enkeltpersoner og samfunnet. Kokain er sterkt vanedannende og kan forårsake alvorlige helseproblemer som hjerteinfarkt, psykiske lidelser og avhengighet. Spesielt i kombinasjon med alkohol øker risikoen for skader betraktelig. Les mer om kokain her,
Økende amfetaminbruk – en parallell utfordring
I tillegg til kokain viser avløpsvannsanalyser at Norge har blant de høyeste nivåene av amfetamin i Europa. Amfetamin er, i likhet med kokain, sterkt vanedannende og kan føre til helseplager.
Samfunnets holdninger er i endring
Ungdata viser at økt kokainbruk ikke nødvendigvis har erstattet andre rusmidler, men kommer i tillegg. Samtidig viser undersøkelser at blant yngre voskne er det mer kunnskap og høyere og aksept av ulike rusmidler.
Samtidig viser tall at flertallet av ungdom i Norge, 95 %, ikke bruker kokain.
En samlet innsats trengs
Forebygging, tidlig intervensjon, behandling og skadereduksjon må sees i sammenheng når det gjelder rusmiddelbruk. Økende kokain- og amfetaminbruk er ikke bare et individuelt problem, men en samfunnsutfordring som krever en helhetlig og koordinert respons fra både myndigheter, helsevesen og organisasjoner som jobber innen rusfeltet.
Hele rapporten kan du lese her.