Rapporten " Levekår, rus og psykisk helse hos personer som har vært fengslet eller gjennomført straff i samfunnet" er en grundig populasjonsstudie av alle som har vært i kontakt med Kriminalomsorgen i årene 2010-2022 med fokus på psykisk helse og levekår.

I dag ble den etterlengtede rapporten lansert. Det er 10 år siden en slik raport ble lansert sist. Denne nye rapporten er også den første levekårsundersøkelsen som inkluderer alle som har vært fengslet og gjennomført straff i samfunnet i perioden, og sammenligner disse to populasjonene over 13 år.

Vi fikk en kort oppsummering av både metode, og resultater. Kort fortalt fikk vi høre at fengselspopulasjonen har svært høye forekomster av ruslidelser og psykiske lidelser. Kvinner som er i fengsel er ekstra utsatte og scorer høyere på nesten alle parametre knyttet til rus, psykisk helse og levekår enn menn. I den generelle befolkningen har menn høyere andel av ruslidelser, mens kvinner også her har høyere andel psykiatriske lidelser. Populasjonen som gjennomførste samfunnsstraff hadde en generell bedre helse enn populasjonen i fengsel, men også her så man høyere forekomster av rus- og psykiske lidelser enn i befolkningen generelt.  

Rapporten skriver kort fortalt en beskrivelse av populasjon som gjennomgående skårer lavt på både helse- og levekårsparametre, og kvinner er de mest sårbare, spesielt unge kvinner. Det ble også poengtert, slik RHO også opplever, at populasjonen av innsatte i fengsel har endret seg de siste årene. PriSUD foreslår at fengsler heller bør fungere som et "mulighetens" vindu der de innsatte kan få den behandlingen og hjelpen de trenger, og selvfølgelig videre oppfølging i kommunen etter utskrivelse 

PriSUD-gruppen har skrevet denne rapporten på opprag fra Justis- og beredskapsdepartementet for å gi oppdatert kunnskap om levekår og helsetilstand blant domfelte. 

I tillegg inneholder studien en spørreundersøkelse blant personer som er løstlatt. Undersøkelsen er laget i samarbeid med Wayback, Stiftelsen livet etter soning. Denne studien belyser spørsmål besvart av personer med erfaring fra fengsel eller straffegjennomføring i samfunnet. 

Betydning av rapporten

Statsekretær John-Erik Vika (JD), Statsekretær Ellen Bakken (AID) og Statsekretær Usman Ahmed Mustaq(HOD) var tilstede under rapporten. De snakket om rapportens verdi og hvilken betydning den vil ha. Alle tre var enige at det var utrolig verdifull kunnskap slik at riktige beslutninger kunne bli tatt. De ville ta rapporten på alvor og arbeide videre ut i fra det med fokus på samhandling, styrking av NAV etter fengsel og ikke minst se og anerkjenne behovene som rapporten belyser.

Statråd Usman Ahman Mustaq: "For at vi skal drive god politikk må vi ha riktig kunnskap".

Anbefalinger

Til slutt ønsket Toril Tverborgvik, forsker på Seraf, å ha en oppsummering og anbefaling på vegne av rapporten. Ett av hovedfunnene vedrørende psykisk helse og rus var : Høye andeler med rus og psykiske helseproblemer i begge populasjoner. Basert på dette kom de med disse anbefalingene:

  • Fengsling sees på som et "mulighetsvindu"
  • Helsetjenestene bør være spesielt tilrettelagt og skalert opp for å imøtekomme endringer i behovene
  • Innsatte blir møtt med grundig kartlegging og screening
  • Fengsel og Helse har tilstrekkelige ressursser og bemanning.

Hele rapporten finner du her.

Vi i Rusfeltets hovedorganisasjon er spente på hvordan denne rapporten vil påvirke politikernes tiltak og  innsattes levevilkår,  og rusproblematikk og den psykisk helsen.