Mandag 7.oktober kl 10.00 legger regjeringen frem statsbudsjettet for 2025. Det er høytid for politiske journalister, økonomiske kommentatorer og alle aviser har overskriften; «Dette betyr statsbudsjettet for din økonomi».

Ulike sektorer har forventning om at nettopp min sektor skal være årets budsjettvinner. For de aller fleste blir det en skuffelse, og kommentarene er forutsigbare. Skuffelse, oppgitthet og sinne er noe av de mange følelsene som kommer til uttrykk i ulike medier. Økonomene vil si at den offentlige pengebruken er for høy.

Miljøvernere vil si at naturen er årets taper. Kommunenes sentralforbund (KS) vil være misfornøyd, de økonomiske overføringene er ikke store nok til at kommunene skal klare å levere lovpålagte oppgaver. Staten bidrar ikke til å dekke kostnadene fra dyrtida melder sykehusene og ventetidene fortsetter å øke. Slik kan vi legge til sektor for sektor.

Hva med rusfeltet, er det i det hele tatt rom for forventninger på dette feltet?

JA, selvfølgelig har vi forventninger. JA, det er betimelig grunner til å ha forventninger. HVORFOR lurer du kanskje på? Her kan vi liste opp en rekke argumenter.

Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre har vist et stort engasjement for rusfeltet siden han kom inn i april i år. Statssekretær Ellen Rønning-Arnesen fortsetter å møte rusfeltets organisasjoner og lytter til innspill. Det må gjenspeile seg i handling.

I løpet av noen uker så kommer det en Forebyggings- og behandlingsreform lovet Vestre på Rusfeltets hovedorganisasjon sin konferanse for en uke siden. Vi må se resultater av den i budsjettet.

Vi har hatt de høyeste overdosetallene på over 20 år. Velferdsstaten har sviktet og er ikke ferdig utbygd for dem som trenger den mest sa Vestre på samme konferanse.

Antall døgnbehandlingsplasser er redusert og blir ytterligere kraftig redusert fra 2025.

Vi er bekymret for en gruppe unge mennesker som er i ferd med å falle utenfor, er i eller i ferd med rekrutteres til kriminalitet.

Hva kan vi forvente?

En kraftfull satsning for å redusere overdosedødsfallene er nærliggende å tro kommer. «En kraftfull satsning» betyr flere titalls millioner i økning i direkte overdoseforebyggende tiltak samt en tydelig verbal marsjordre til sykehus, kommuner og organisasjoner om å prioritere livreddende tiltak. Velferdsstatens svikt må repareres!

Rusbehandling skal ikke være en salderingspost sa Vestre på Rusfeltets fagkonferanse. I løpet av 2025 vil Norge ha ca 400 færre døgnbehandlingsplasser enn vi hadde når regjeringen tiltrådte i 2021.  Flest hos ideelle og private, men også de offentlige rusavdelingene står under et sterkt press. Antall pasienter har i samme periode hatt en svak økning.

Sykehusøkonomien skal styrkes, tverrfaglig spesialisert behandling må prioriteres. De regionale helseforetakene kan ikke fortsette å legge ned behandlingsplasser og deretter hevde at rusbehandling ikke er en salderingspost.

En massiv satsning på forebyggende arbeid. Det er ikke politiet som skal være hovedaktøren i det forebyggende arbeidet. Politiet skal få 2,8 milliarder kroner og av dem skal litt over 400 millioner kroner til forebygging av barne- og ungdomskriminaliteten.

Ut fra den kunnskapen vi har bør det da settes av tre ganger så mye, 1,2 milliarder, til forebygging i kommunene gjennom helse og sosialarbeidere i Uteseksjon, barnevern, miljøterapeuter, ideelle organisasjoner osv. Det vil gi en helhet i arbeidet som vi vet er nødvendig.

Har vi råd til å la være?