Etter forrige tentative plan skulle Helse Sør-Øst (HSØ) fatte beslutningen om hvilke ideelle aktører som skal gi tilbud om rusbehanding fra 2025 i september. Beslutningen er utsatt til oktober, men heller ikke det er bindende for HSØ skriver de selv i en melding.

Arroganse?

Helse Sør-Øst sa opp avtalene med de ideelle i desember 2022.

21 måneder (!) senere vet HSØ fortsatt ikke hvilke institusjoner som får ny avtale og hvilke som mest sannsynlig må avvikle driften. 

Rusfeltets hovedorganisasjon har antydet at 134 plasser skal bort og det blir 3000 færre polikliniske konsultasjoner. Valdresklinikken har allerede lagt ned (11 plasser) og Renåvangen (25 plasser) har fått avvist sitt tilbud. Fortsatt skal 98 døgnbehandlingsplasser og 3000 polikliniske konsultasjoner vekk. Det tilsvarer fire institusjoner.

Disse fem (inkludert Renåvangen) er i drift med pasienter og ansatte i faste stillinger. Det at Helse Sør-Øst etter 21 måneder fortsatt ikke vet hvilke institusjoner som får ny driftsavtale, kan ikke betegnes som annet enn manglende respekt overfor pasienter og ansatte.

En rekke pasienter, antageligvis ca 100, vil måtte avbryte sin behandling og overføres til annen institusjon. Et tilsvarende antall ansatte vil miste jobben.

Det oser maktarroganse fra Helse Sør-Øst.

Bidrar til utrygghet for pasienter

Pasienter som tas inn i Tverrfaglig Spesialsiert Rusbehandling (TSB) hos ideelle aktører i HSØ vet ikke om de får fullføre sine pasientforløp i institusjonen de har startet behandling i. Flere institusjoner melder om at enkelte pasienter blir urolig. Vi har hørt på RHOs fagkonferanse de siste to dagene at struktur, rammer og forutsigbarhet er viktig for pasientenes bedringsprosesser. Oppdragsgiver, HSØ, bidrar til denne uroen ved at de ikke klarer å lande avtaler som skal gjelde fra 1.1.2025. 

Arbeidsgivers forpliktelser

Utsettelsen kan sette flere institusjoner i en krevende situasjonen. I konkurransegrunnlaget, punkt 3.5, krever Helse Sør-Øst at institusjonene har landsomfattende tariffbestemmelser for å sikre arbeidstakers rettigheter. Tariffavtalene regulerer oppsigelsestid der tid ansattelseforhold og alder påvirker denne. For aktører som ikke får kontrakt vil det si lønnsforpliktelser på 3-6 mnd etter at oppsigelse er endelig.

Før den tid skal det gjennomføres møter etter arbeidsmiljøloven som ytterligere forlenger tidsperioden lønnsforpliktelsen varer. 

Hvis HSØ klarer å gjennomføre sin nye fremdriftsplanen vil det kun være to måneder av avtaleperioden. For de fire, eller fem, institusjonene som ikke får ny avtale vil de ha lønnsforpliktelser utover den perioden de har avtale. Det finnes ingen andre kjøpere av disse plassene og hvem skal betale ansattes lønn i januar (og februar)?
Vi må nesten forvente at Helse Sør-Øst dekker disse lønnsforpliktelsene. Hvis ikke, er det grunn til å tro at vi vil oppleve konkurser hos de ideelle aktørene i rusfeltet. 

 Tentativ plan 

Alle tilbydere fikk beskjed 24.september følgende beskjed om ny tentativ fremdriftplan.Avgjørelsen utsettes en måned,

Tentativ fremdriftsplan

 

Tidsplanen er tentativ og ikke bindende for Oppdragsgiver. 

Milepælsplan 

Dato 

Tildelingsbeslutning meddeles 

Oktober 2024 

Kontraktsinngåelse / signering rammeavtale og første ytelsesavtale 

Oktober 2024 

Kontraktsoppstartstidspunktet 

01.01.2025