Helse Sør-Øst aksepterer dommen fra Østre Innlandet tingrett og anker ikke avgjørelsen som var et knusende tap for dem. Den beskjeden delte de med institusjonene i dag før de sendte ut pressemelding.

– Vi har fått en grundig vurdering av retten, og tar kjennelsen til etterretning. Nå er det viktig å skape forutsigbarhet og ro for pasienter og samarbeidspartnere, sier administrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF, Terje Rootwelt på egen hjemmeside.

Tildelinger 

Som en konsekvens av avgjørelsen i retten og beslutningen om å ikke anke har HSØ sendt ut nye tildelingsbrev til de som vant den opprinnelige konkurransen og ikke allerede har undertegnet ny avtale. Det er 15 institusjoner som har fått denne gledelige beskjeden i dag.

Døgnbehandling, voksne pasienter med samtidig ruslidelse og psykisk lidelse

Blå Kors Behandling AS, Skien 
Lukas Stiftelsen, Indre Østfold 

Døgnbehandling korttid - inntil tre måneder   

Stiftelsen Trasoppklinikken, Oslo 
Mestringshusene Bolkesjø AS, Notodden

Døgnbehandling langtid – inntil seks måneder   

Vitalis Helse avd. Holmen Gård, Gjerstad
Blå Kors Behandling AS, Vestre Toten 
Blå Kors Behandling AS, Vennesla 
Blå Kors Behandling AS, Skien 
Stiftelsen Kirkens Bymisjon, Oslo 
Stiftelsen Fossumkollektivet, Ås 
Tyrilistiftelsen, Oslo

Døgnbehandling langtid – inntil ni måneder 

Stiftelsen Fredheim, Ringsaker 
Stiftelsen Phoenix, Indre Østfold 
Stiftelsen Riisby Behandlingssenter, Nordre Land 
Stiftelsen Solliakollektivet, Østre Toten 
Stiftelsen Fossumkollektivet, Indre Østfold
Stiftelsen Kirkens Bymisjon, Våler kommune i Østfold

Klagefrist

Siden det er ny tildeling, løper en ny karenstid (klagefrist) før avtalene kan signeres. Karenstiden er satt til 11.mars. Mest sannsynlig vil noen av institusjonene som ikke får tilbud om avtale, benytte seg av klagemulighetene. Klager må da finne andre argumenter enn det forholdet som ble behandlet i tingretten 13-14 februar. Da tok retten stilling til brudd på konkurransereglene § 4-4, ulovlig forbehold. Det avviste tingretten.

200 mill til langtidsplasser

SV fremforhandlet i statsbudsjettet 200 mill kroner til langtidsbehandling i ideell sektor i HSØ. I pressemeldingen skriver HSØ;

Midlene skal, så langt det er mulig innen anskaffelsesregelverket, brukes til å øke kapasiteten hos de ideelle behandlingstilbudene og for lengre behandlingsopphold.  Helse Sør-Øst RHF vil sette i gang en anskaffelsesprosess med sikte på å få inngått nye avtaler i henhold til dette oppdraget.

RHO er noe usikker på hva HSØ mener med "så langt det er mulig innen anskaffelsesregelverket", i denne sammenheng. Men antar det dreier seg om muligheten for å reservere konkurransen for ideelle.

Er siste ord sagt?

Helse Sør-Øst beklager den usikkerheten prosessen har skapt for alle involverte og maner nå til ro. PwC har fått i oppdrag å evaluere prosessen for HSØ. De har invitert alle tilbydere, vinnere og tapere til et innspillsmøte. I invitasjonen skriver PwC følgende om målet med evalueringen:
- Målet er å kartlegge arbeidsprosessene i HSØ og med utgangspunkt i dette foreslå mulige forbedringstiltak til fremtidige anskaffelser.

Det er et prisverdig mål, men avslutningen kommer da i et noe underlig lys; 
- For ordens skyld understreker vi at eventuelle innspill fra avtalepartene ikke vil gå inn i datagrunnlaget til PwC sin rapport, men vil være et supplement som kan tjene til å styrke vår kontekstforståelse rundt de aktuelle problemstillingene.

Det kan virke noe underlig å be om innspill, men samtidig si tydelig at vi ikke skal bruke innspillene som kommer i evalueringen..

På nytt sitter de ulike taperne og vurderer om det er grunnlag for nye klager og nye rettslige skritt. Som nevnt over må det være nye argumenter. Hvorvidt de nye argumentene finnes,  kjenner ikke RHO til.