Det ble en flott feiring for jubilanten som fylte 20 år. Gatehospitalet ble hyllet  i stor stil, men det ble også en tid for reflektering av fremtiden.  

Gatehospitalet gir tilrettelagt sykehusbehandling for mennesker med alvorlig rusmiddelavhengighet. Gatehospitalet har utviklet seg gjennom årene og består nå blant annet av egen kvinneavdeling med poliklinikk, palliativt tilbud og nyrehelseprosjekt. 

I anledningen 20 års jubileet er det utarbeidet en rapport av NIBR, Oslo Met, som ble presentert. Rapporten tar for seg Gatehospitalets tilbud og utvikling av virksomheten gjennom de siste 20 årene. Nora Gottas fra OsloMet la frem rapporten og presiserte at Frelsesarmeen hadde ønsket åpenhet samt virkelig bli "sett i kortene". Frelsesarmeen hadde poengtert at de ikke ønsket ett festskrift, men en ærlig gjennomgang av de siste 20 årene, og fokus på veien videre. 

Rapporten kan du lese her: "Ett hospital for hele mennesket"

GatehopitalDagfinn Høybråten et ble  hyllet av tidligere helseminister Dagfinn Høybråten. Han var i sin tid som helseminister med å innvilge penger til oppstart av tilbudet. Han trakk spesielt frem at Frelsesarmeen har gjort en stor forskjell på mange liv, og de har vært veldig gode på å se hvilke behov som trengs.

 

Videre sendte både statsminister Jonas Gahr Støre og helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre,  en videohyllest av det gode, viktige arbeidet som har blitt utført de siste 20 årene.   

Selv om feiringen var en hyllest for ble det også tid til å reflektere over fremtiden og gatehospitalets videre eksistens. Det er ingen tvil om at både fagfolk og politikere mener at Gatehospitalet har gjort en fantastisk jobb, og fyller i dag en mangel i helseapparatet.  Likevel er det usikkerhet om ideelle tilbud slik som Gatehospitalet vil bestå i fremtiden. Tidligere var Gatehopitalet en fast post på stasbudsjettet. Det ble endret f.o.m statsbudsjettet i 2023, og nå mottar de midler gjennom tilskuddsordning fra Helsedirektoratet, samt finansierer resten av driften gjennom egne midler (arv, gaver). Og det vil ikke være bærekraftig økonomisk på sikt, sa seksjonsleder Frode Woldsund i sin innledning.  Dette ble også ett av fokusene i i panelsamtalen.

Panelsamtalen med tema " Gatehospitalet 20 år - kan vi legge ned nå" ble ledet av leder for RHO, Jan Gunnar Skoftedalen. Han startet med en gjennomgående setning som var gikk igjen hos flere gjennom markeringen:

Ansatte i Frelsesarmeen så ett behov - og gjorde noe med det! 

Deltagerne i panelsamtalen var stortingsrepresentantene Dag-Inge Ulstein (KrF), Marian Hussein (SV) og Ellen Rønning-Arnesen, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Ruben Jervell Pettersen (avdelingsleder, Gatehospitalet) og Olav Dalgard (lege, professor og spesialist innen infeksjonsmedisin på Ahus).

På spørsmål til deltagerne " Hvor hadde pasientene vært hvis det ikke hadde vært for gatehospitalet"  kom det frem hvor stort behov Gatehospitalet fyller. RubenJervell Pettersen trakk frem hvor de IKKE hadde vært. Rapporten fra NIBR viste at i 2023 hadde ansatte i Gatehospitalet fulgt pasientene til hele 701 avtaler eller undersøkelser som de mest sannsynlig ikke hadde gjennomført uten deres hjelp. Det kom i tillegg til den omfattende helsehjelpen pasientene mottar på Gatehospitalet.

Videre ble det poengtert at hadde ikke pasientene vært på Gatehospitalet hadde det vært mye somatisk helse som ikke hadde blitt fulgt opp. Pasientene hadde i stor grad sittet hjemme, ofte i dårlige boliger, og uten den helsehjelpen de trenger. Ett dilemma som ble diskutert var også om Gatehospitalets særlige omsorg forårsaker en hvilepute blant spesialisthelsetjenesten og kommunene. Dette ble også problematisert i rapporten "Ett hospital for hele mennesket".  

Det var også andre fokus Frelsearmeen ønsket å fremme under feiringen. Dette er fokusområder de har sett gjennom erfaring at hermangler det kunnskap og tiltak.  Fokusområdene de ønsket å fremme var primært eldrebølgen og kvinnehelse. De har i den forbindelsen laget to informasjonsfilmer som kan sees ved å trykke på lenken. 

Feiringen ble avsluttet med en utrolig rørende appell fra en pårørende som mente sterkt at Gatehospitalet var årsaken til at hun var i livet i dag, basert på den omsorgen hun og hennes sønn hadde blitt møtt med.

Feiringen ble, alt i alt, en hyllest til alle ansatte og involverte. En rørende og flott feiring, med det nødvendige alvoret over seg.