Fagrådets styre besøkte Findal bofellesskap
Fagrådets styre hadde denne uka samling med styremøte og planlegging av 2017. Samlingen inkluderte flere besøk hos virksomheter i Skien, blant annet Findal bofellesskap.
"Vi skal ha så lav terskel, at våre beboere skal klare å bo her" er slagordet for boligen som rommer 15 leiligheter til personer med ROP-lidelser, pluss to akuttleiligheter. Den ene akuttleiligheten er øremerket det nye kravet til kommuner fra 01.01.17 om øyeblikkelig hjelp senger for pasienter med rus- og/eller psykiske lidelser.
Bofellesskapet åpnet i ny drakt for halvannet år siden med de nye lokalene på Findal, men botilbudet har eksistert som "Bygg 8" i Skien i 17 år. For 17 år siden var tilbudet for 5 personer. Tre av de som fikk leilighet i Bygg 8 den gangen lever fortsatt og bor nå på Findal. - Dette er et bevis på at verdighet, gode relasjoner og tett oppfølging over tid gir resultater, sa enhetsleder Bjarne Nilsen under besøket.
Findal har tett samarbeid med spesialisthelsetjenesten og et ambulant team kommer minst en gang i måneden for å følge opp beboerne. Dette kan handle om å eksempelvis planlegge innleggelser eller justere medisinering (de fleste beboerne er i LAR). Bofellesskapet er døgnbemannet med 16,8 årsverk. Sykepleiere og sosionomer er blant de ansatte, men egnethet er det viktigste kriteriet ved ansettelse sa Nilsen, og eksemplifiserte med glassmesteren fra Bygg 8 som de hadde særdeles god bruk for.
Findal har lykkes i å lage et kollektiv med to tun der de på en elegant måte har greid å skjerme de fire leilighetene for kvinner fra de sju leilighetene for menn. Kvinnene har egen nøkkel til sin del av bofellesskapet og har mulighet til å trekke seg tilbake fra fellesrom og skjerme seg fra besøk. Nilsen beskriver Findal som en storfamilie med lite konflikter og god husjustis mellom beboerne.
Nilsen beskriver et godt boalternativ for en gruppe med broket erfaring fra boligmarkedet. Han forteller om mennesker som nesten ikke har vært borte en eneste natt etter de fikk tilbudet om leilighet på Findal. De opplever trygghet og verdighet og Nilsen tror dette påvirker hvordan de ruser seg også. Så langt har de ikke erfart overdosedødsfall i bofellesskapet. Han er imidlertid bekymret for at flere av beboerne bruker skittent brukerutstyr og arbeider for en bedre utdeling av brukerutstyr på huset. Et annet mål er å utvide tilbudet om felles middag. Per i dag har beboerne tilbud to ganger i uka. Alle har egen husholdning, men mange benytter seg likevel av tilbudet. Her vil vi gjerne øke til tre eller fire dager sier Nilsen.
Fagrådets styre og sekretariat takker for omvisning og faglig inspirasjon. Det er imponerende å se hva Skien kommune har fått til for sine innbyggere med ROP-lidelser.