Fagrådet besøkte Sarpsborg kommune
I Norge har vi 31 kommuner med over 30 000 innbyggere, mens hele 150 kommuner har under 3000 innbyggere. Ofte er dette et perspektiv som forsvinner i diskusjonen om utvikling av tjenester i rusfeltet.
Det skal være lett tilgjengelige tjenester med stor faglig bredde. I mange norske kommuner er dette ren utopi på grunn av geografi og problemene med å skaffe kvalifisert personell.
Mandag 21. november var Fagrådet invitert til Sarpsborg kommune. Sarpsborg er en av landets største kommuner med 54 000 innbyggere. Fagrådet møtte hele lederteamet (bildet) for rus og psykisk helsetjenester, med enhetsleder Berit Dahle i spissen (foran til h.). Enheten består av hele 88 årsverk hvor 22 er finansiert gjennom øremerkede prosjektmidler.
Enheten består av fire team; lavterskel rus og psykisk helse, rus og psykisk helse, senter for rehabilitering og aktivitet og miljøarbeidertjeneste. I 2015 fikk enheten hele 1274 søknader som ble fordelt på teamene. Tilbudene varierer fra oppsøkende hjemmebesøk, miljøarbeidertjenester med full døgndrift, sysselsettingstiltak, kurs i angst- og depresjonsmestring, aktivitets- og selvhjelpsgrupper og sosiale lavterskeltilbud. Dette siste hadde i 2015 nesten 3000 besøkende. Enheten samarbeider også tett med Kirkens Bymisjon som har gode tilbud i kommunen.
Sarpsborg kommune er en av de kommunene som har fått til å implementere mange av anbefalingene som er gitt i retningslinjer på rus- og psykisk helsefeltet. Kommunen har stor bredde i sine oppfølgings- og behandlingstilbud og har også tilbud om kurs, grupper og individuell oppfølging til pårørende og et eget kurs for barn som pårørende.
Sarpsborg kommune er ikke medlemmer av Fagrådet, men vurderer muligheten og hadde i den forbindelse invitert Fagrådet for å få en orientering om Fagrådets arbeid og formål. Fagrådet er glad for invitasjoner og oppfordrer flere til å ta kontakt.