Evaluering av Rusakuttmottaket ved OUS HF
SINTEF har lagt fram sluttrapport om "Evaluering av Rusakuttmottaket ved Oslo Universitetssykehus HF". I fem år har Oslo universitetssykehus tilbudt akuttbehandling til mennesker med rusproblemer ved en egen døgnenhet.
«Rusakutten» åpnet i 2010 etter initiativ fra Helse- og omsorgsdepartementet og var den første i sitt slag i et norsk sykehus. Departement og sykehus delte ønsket om at tilbudet om akutte spesialisttjenestene til pasienter med rusproblemer skulle bli likeverdige med akuttjenester til andre pasientgrupper.
Forskerne fra SINTEF har intervjuet pasienter, ansatte, ledere, samarbeidspartnere og Brukerrådet, samt brukt tilgjengelige registerdata. Hovedkonklusjonen i rapporten er at etableringen av Rusakuttmottaket er vellykket og har et godt akuttilbud. «Tilbudet fyller et tomrom» var en vanlig tilbakemelding på intervjuene forteller seniorrådgiver Jan-W.Lippestad på OUS sin nettside. Lippestad har gjort undersøkelsen på vegne av SINTEF Teknologi og samfunn, Avdeling Helse. Konklusjonen er at tilbudet setter fagfeltet akutt rusbehandling tydelig på dagsorden, retter oppmerksomhet mot pasientgruppen og trolig er med på å heve rusbehandlingens status.
Rapporten viser videre at mottaket har sin styrke i det tverrfaglige samarbeidet og god organisering der mottaksenheten og døgnenhet er tett koblet sammen. Rapporten anbefaler at arbeidet med å bedre samarbeidet med øvrige akuttenheter (somatikk og psykiatri) bør videreføres.
Fagrådet håper denne rapporten kan bidra til forbedre og utvikle gode akuttilbud til ruspasienter flere steder enn Oslo og Bergen. Bergen har også egen rusakutt avdeling.