Håndboken European Prevention Curriculum (EUPC) er spesifikt utformet for å gi beslutningstakere, opinionsdannere og policyutformere kunnskap om de mest effektive forebyggende tiltakene og tilnærmingene innen rusmiddelforebygging. Den gir kunnskap om og forståelse av de vitenskapelige prinsippene for rusmiddelforebygging, og er basert på FNs internasjonale standarder for rusmiddelforebygging og EUs kvalitetsstandarder for rusmiddelforebygging.

Boken tar for seg kunnskap om hvordan rusmiddelproblemer oppstår (etiologi) og rusmiddelbrukens art og omfang i et samfunn (epidemiologi), og om hvilke settinger (familie, skole, arbeidsplass, medier, samfunn) som er aktuelle for rusmiddelforebyggende arbeid.

Den inneholder også oversikt over informasjon som er nødvendig for å kunne velge ut og implementere forebyggende intervensjoner.

Håndboken blir brukt som referansemateriale for kurs om evidensbasert rusmiddelforebygging som arrangeres av kompetansesentrene for rusfeltet (KORUS).

Katrin Øien og Renate K. Vesterbekkmo ved KORUS Midt har bistått helsedirektoratet med oversettelsen.

Håndboken vil være et nyttig verktøy for alle som arbeider med rusmiddelforebygging og skal lanseres på webinaret "Forebygging som virker" 3.april"

Målet med denne oversettelsen er å bidra til at forebyggingsarbeid i Norge blir enda mer kunnskapsbasert, og at vi sammen kan utvikle mer effektive og treffsikre tiltak på nasjonalt, regionalt og lokalt nivå. 

Linda Granlund, Direktør divisjon for folkehelse og forebygging, Hdir.

RHO har lagt ut den nye oversettelsen i vår kunnskapsbase her: 
Håndbok rusmiddelforebygging - Rusfeltets hovedorganisasjon