En positiv helseminister - kommer det handling?
Et samlet rusfelt møtte politisk ledelse til dialog om utviklingen på rusfeltet i dag og da særlig knyttet til anbudsprosessen i Helse Sør-Øst.
Møtet kom i stand på to dagers varsel og 8 organisasjoner deltok. Styreleder Kine Haugen og leder Jan Gunnar Skoftedalen deltok på vegne av RHO.
Engasjert statsråd
Helseministeren innledet med noen tanker rundt situasjonen, men ba om forståelse for at det nå var pågående prosesser som han ikke kan bryte inn i. Han presisterte at så snart det var juridisk og praktisk mulig, vil de behandlingsstedene som mister sin avtale bli invitert til møte i departementet.
Statsråden møtte et sivilt samfunn som i stor grad var samstemt på prosess, forlengelse av avtaler, tilleggsanskaffelse og vurdering av kvalitet.
Følgende organisasjoner var invitert til møte
Rusfeltets hovedorganisasjon, Foreningen for human ruspolitikk, proLAR Nett, A-larm, BaR, Rio, Actis og Preventio.
290 behandlingsplasser og 14 behandlingssteder blir avviklet i løpet av vinteren 2025. Kanskje så mange som 400 mennesker mister arbeidsplassen sin. Det er nesten 40% av de behandlingsplassene som ideelle leverer til HSØ i dag.
Prosessen
RHO er sterkt kritisk til Helse Sør-Øst sin håndtering av konkurransen i grunn helt fra start og vi mener de fortsatt ikke bidrar til gode svar og overgangsordninger for pasienter som i dag er ved nedleggingstruende institusjoner. Det toppet seg, med det som kan fremstå som en detalj, når HSØ i pressemeldingen 21.oktober skriver at 12 ideelle og 2 kommersielle institusjoner får tilbud om avtale. Det medfører ikke riktighet, det er kun en kommersiell insitusjon.
Overgangsordninger
Det legges opp til at institusjonen kan få drifte til 31.mars 2025. Alle organisasjonene mener det er for kort overgangsordning av hensyn til pasientene. De aller fleste pasientene bør få avslutte behandlingen på den institusjonen de er søkt inn ved så lenge det er faglig forsvarlig. For mange vil det bety frem til sommeren 2025.
Tilleggsanskaffelse
Helse Sør-Øst har sagt at det koster ca 350 millioner kroner å opprettholde dagens antall med de kvalitetskrav/bemanningskrav som er i konkurransegrunnlaget. Netto nedtrekk av antall døgnbehandlingsplasser er på ca 100. I møtet ble det fremmet forslag om at en tilleggsanskaffelse bør ligge i den størrelsesorden 100 plasser elller 350 millioner kroner.
Kvalitet
Kvalitet har vært og er diskusjonstema. Det viser også pressemeldingen som HSØ sendte ut 28.oktober. Kvalitet handler i stor grad om inklusjonskriterer, altså kriterier som du må oppfylle for å bli med konkurransen. Når du har kommet med i konkurransen er det kun bemanning som står igjen som kvalitetskriteriet hvor en skiller de ulike institusjonene. Innholdet i behandlingen, den faglige tilnærmingen, pasienttilfredshet, utfall av behandlingen eller andre forhold finnes det ikke parametre som vurderer.
Det betyr at det er bemanningsfaktor og pris som er avgjørende for utfallet av konkurransen. Hvor pris teller 60% og kvalitet 40%.
Departementet gjør nå sine vurderinger
Departementet stilte kvinne- og mannssterkt opp i møte med organisasjonene. Foruten helseminister Vestre var statssekretær Ellen Rønning-Arnesen tilstede sammen med en rekke byråkrater. Departementet går nå tilbake for å gjøre sine vurderinger på det handlingsrommet de har, og om de vil bruke den styringsretten de som eiere av det regionale helseforetaket.
Organisasjonene minnet Vestre på at 7.november arrangeres det fakkeltog i Oslo mot raseringen av rusfeltet. Han kan bidra til at det fakkeltoget endres fra en protest til noe bedre.