MO-Ung er et av de fremste tiltakene innenfor sin målgruppe. De gir et helhetlig tilbud. Nå håper vi politikerne i Stavanger kommune kjenner sin besøkelsestid og står ved sin lovnad om å prioritere de unge.

Stavanger kommune la frem sitt forslag til handlings- og økonomiplan 25. oktober. Som de fleste andre kommuner må de legge frem et budsjett for strammere tider. Da kan tjenester som ikke er lovpålagt foreslås kuttet, og dette ser vi flere kommuner dessverre. Men vi er helt sikre på det ikke er i tråd med politiske signaler og vi er helt sikre på at det ikke er lurt.

Ett av tilbudene som nå foreslås nedlegges i Stavanger kommune er døgnavdelingen ved MO-Ung. MO-Ung er et mottak- og oppfølgingssenter for ungdom og unge voksne mellom 15-25.

MO-Ung hjelper unge mellom 15-25 år med rusproblemer, eller som er i ferd med å utvikle ett rusproblem. Tilbudet består av:

  • Lavterskeltilbud for ungdom og pårørende
  • Poliklinisk oppfølging for ungdom og pårørende
  • Døgntilbud for unge i alderen 18-25 som er i behov av kortvarig døgnbehandling for å stabilisere og forberede seg til samtidig eller videre behandling til spesialisthelsetjenesten.
  • Døgnavdelingen har 6 plasser. 

Se film om tilbudet her.

Ved å legge ned døgnavdelingen MO-Ung Stavanger kommune spare 3 millioner i 2025 og kr. 6 mill i 2026 og ut planperioden. Men - ved å legge ned døgnavdelingen vil brukerne miste ett tilbud som de blant annet kan benytte i forkant av rusbehandling i spesialistbehandlingen. Ett tilbud med lang erfaring som har eksistert siden 2010, ett tilbud som er i tråd med opptrappingsplan på rusfeltet og samhandlingsreformen. Ett tilbud som har bidratt til:

  •  rusfrihet og nye muligheter innen skole og jobb for mange unge mennesker.
  • å få tilbake familierelasjoner og nytt nettverk.
  • beskyttelse mot rus,vold og overgrep.
  • Et tilbud som er aldersdefinert for de unge.

«Dette er det eneste behandlingstilbudet der jeg slipper å være sammen med 60-åringer» - ung kvinne 21 år

Kostnadene for Stavanger kommune ved å legge ned er betydelig høyere enn de millionene de sparer og for enkeltindivider kan kostnaden være ubetalelig. Rusfeltets hovedorganisasjon mener kloke politikere ser det - både på samfunns - og individnivå. 

Stavanger kommunes budsjettbehandling er 16 desember. Og det er mange som er spente på politikernes prioriteringer. 

"Man må forstå at flere rusavhengige ikke alltid klarer  å nyttiggjøre seg av poliklinisk behandling, og at det nettopp er døgnbehandling som er nødvendig for å oppnå struktur i hverdagen og rusfri tid.  Terskelen for å få døgnbehandling  i TSB kan også oppfattes er blitt høyere.  Døgnavdelingen ved MO-Ung er aldersspesifikt og har større fleksibilitet.  Det blir derfor et paradoks at det i nasjonale anbefalinger anbefales utvikling av behandlingstilbud for unge og samhandling mellom kommune og spesialisthelsetjenesten. Her skjer dessverre det motsatte.  Og ingen tvil om at nedleggelse av døgntilbudet ved MO-Ung vil koste samfunnet mye penger både nå og fremover".   - Avdelingsleder ved MO-Ung, Lisbeth Skibenes

 

RHO kommer til å fortsette å følge både utviklingen i TSB og i kommunene nøye fremover.