
Del 2 av Forebyggings- og behandlingsreformen lagt fram
Meldingen stadfester i stor grad den praksis som er i dag, men har noen presiseringer av betydning.
Justisminister Astrid Aas-Hansen og helseminister Jan Christian Vestre la i dag fram del 2 av regjeringens forebyggings- og behandlingsreform i form av en lovproposisjon. Fortsatt er det vanskelig å se hvor reformen i forslaget er, men det går i riktig retning.
Rusfeltets hovedorganisasjon arrangerer høringskonferanse 21 mai der vi går i dybden av innholdet.
Samles i Legemiddelloven
Narkotika skal fortsatt være forbudt slår regjeringen fast. Bruk, erverv og oppbevaring av narkotika til eget bruk skal samles i Legemiddelloven. Det er i tråd med høringsinnspill fra Rusfeltets hovedorganisasjon og Riksadvokaten. Regjeringen foreslår å endre fra terskelverdier til mengdegrenser. Mengdebegrensninger er for å angi hva som er rimelig å anta er å dekke behov i en rimelig tidsperiode.
Strafferammen
Regjeringen foreslår en straffebestemmelse med bøter eller fengsel i inntil 6 måneder. Det er en liten endring fra i dag hvor en kan få bot og fengsel, altså begge deler. Først og fremst dette med begge deler, men i straffeloven kan det i dag straffes med fengsel i inntil 2 år. Dette vil medføre noen konsekvenser for straffeprosessuelle virkemidler, men ikke av en vesentlig grad.
Ungdom 15 -18 år
Ungdom mellom 15-18 år skal møtes med betinget påtaleunnlatelse med særvilkår. Særvilkåret dreier seg om oppmøte hos rådgivende enhet i kommunen. Det kan også være et vilkår om ruskontroll. Regjeringen velger å åpne for ruskontroll til tross for at det er tvil om kunnskapsgrunnlaget bak et slikt vilkår. Det vektlegges at alle saker skal vurderes konkret.
For ungdom mellom 15 - 18 år med rusmiddelproblemer skal normalt reaksjonen fastsettes som annen ungdom, men her kan ungdomsoppfølging komme i tillegg. Det er et krav om at slik oppfølging må skje over tid og komme i stedet for betinget fengsel/bot.
Rusmiddelavhengige
Reaksjonen for rusmiddelavhengige skal være ubetinget påtaleunnlatelse eller straffeutmålingsfrafall. Spørsmålet er avgrensningen til personer med rusmiddelavhengighet. Departementet legger opp til en strengere tolkning enn det Høyesterett har gjort, slik vi leser det. "Personer med en omfattende og langvarig rusmiddelbruk og med en livsstil og helsesituasjon som preges av bruk av ulovlige rusmidler" skal omfattes av straffefrafallet.
Personer med relativt sett mindre alvorlig rusmiddelproblemer skal IKKE omfattes mener regjeringen. Dette vil mest sannsynlig bli et diskusjonstema framover. Her mistenker vi også at regjeringen har tatt en politisk valg for å tekkes andre partier. De under 18 år skal holdes utenfor reaksjonsordningen som gjelder rusmiddelavhengige.
Tvangsmidler
Regjeringen foreslår en egen lovhjemmel som sikrer adgangen til gjennomføring av rusmiddeltest i form av spyttprøve, urinprøve eller blodprøve. Det begrunnes blant annet med muligheter for tidlig avdekking. Prøvene kan gjennomføres med bruk av makt, men vurderes i den enkelte sak. Det er påtalemyndigheten som tar bestemmelsen å rusmiddeltest. Den fortrukne test skal være spyttprøve fordi den anses som minst inngripende. En spyttprøve er omfattende ved at en "Q-tips" føres inn og rundt i munnhulen.
Tegn og symptomer
Dette er et underlig kapitel. Regjeringen vil innføre en bestemmelse som hjemler politets adgang til bruk av tegn og symptomer ved narkotikabruk. Men IKKE politimetoden "Tegn og symptomer" som det blant annet er undervist om på Politihøyskolen. Hvorfor er det behov for en egen hjemmel, når det regjeringen skriver er at slike undersøkelser skal bero på til enhver tid gjeldende kunnskap, og det skal være skjellig grunn til mistanke.
Rådgivende enheter
Alle kommuner skal ha en rådgivende enhet. I dette forslaget ønsker regjeringen at enhetene skal benyttes mer enn de gjør i dag. Minst tre møter i løpet av en periode på tre måneder. Flere skal også henvises utenfor straffesporet.
Avslutning
Regjeringens forslag vil neppe medføre en stor praksisendring. De som hadde håpet på en reform er nok fortsatt skuffet. Politiet vil fortsatt ha tvangsmidler herunder også muligheten for ruskontroll med makt. Det er overraskende at regjeringen står så sterkt på tvangsmidlene da vi fortsatt snakker om bruk og besittelse til eget bruk.
Påmelding til vår høringskonferanse kan du gjøre her.