Bryggamodellen

Deltakere hos Brygga er personer med utfordringer med rus og psykisk helse, og som er i eller kommer fra rusbehandling (TSB) eller fra motttaks- og oppfølgingssenteret i Trondheim kommune.

Bryggamodellen er utviklet i samarbeid med deltakerne og handler om at deltakerne får hjelp og veiledning til å komme ut i arbeid eller skole/utdanning, samtidig som de får et sosialt fellesskap på Brygga. I tillegg får deltakerne tilbud om praktisk veiledning i hverdagsmestring og samtalebehandling (både individuelt og i grupper). Det gis også tilbud til barn og pårørende.

Det er godt kjent at overgangen fra behandling på institusjon, eller annen type behandling, til "vanlig liv" kan innebære utfordringer som ensomhet, relasjonsproblemer og vansker med å ta tak i livet sitt. Brygga hjelper folk med slike utfordringer og en tryggere inngang til arbeidsliv eller utdanning. 

Brygga forbereder folk på utfordringene som kommer når de skal starte i arbeid eller utdanning.

Kristel Killie, avdelingsleder Brygga

Brygga ble også løftet frem i regjeringens forebygging- og behandlingsreform i høst, og ble beskrevet som et tiltak basert på recoveryperspektivet og med stor grad av brukermedvirkning som det viktigste suksesskriteriet for utviklingen tilbudene.

Brygga skal bistå den enkelte i å mestre eget liv uten avhengighet i de ulike over gangene mellom tverrfaglig spesialisert rusbe handling (TSB) og inkludering i ordinært arbeids- og samfunnsliv. All tilnærming i tiltaket er basert på recovery-perspektivet der et viktig element er byg ging av mestringstillit, det vil si tro på egne evner til å håndtere ulike livsområder.

Meld.St.5 Trygghet, fellesskap og verdighet

Bygger kompetanse

Brygga ønsker å sikre best mulig kvalitet i tjenestetilbudet sitt, noe som innebærer at avdelingen har gjennomført en rekke kompetansehevende tiltak for bedre traumeforståelse, stressmestring, samtaleteknikk, økonomisk rådgivning og kurs rettet mot pårørendearbeid. Individuell jobbstøtte (IPS) er en integrert del av behandlingstilbudet ved Brygga, og 33 personer mottok slik type hjelp i 2024.

 

I fjor hadde Brygga 142 deltakere, hvorav 84,5 prosent var i arbeidsrettet aktivitet i løpet av året, i form av individuell jobbstøtte (IPS), ordinært lønnet arbeid, utdanning, eller ulike former for tiltak fra NAV.

Fra Årsmelding Brygga 2024