Minst tre varsler knyttet til anbudsprosessen i HSØ
Hvor står anbudsprosessen i Helse Sør-Øst nå en uke før rettssaken på Hamar? RHO prøver oss på en oppsummering av saken. Varsel, nye partsrettigheter og tidslinje kan du lese mer om under.
13-14 februar skal Østre Innlandet tingrett behandle Blå Kors sin sak mot Helse Sør-Øst.
Ny utvikling
Rusfeltets hovedorganisasjon er blitt gjort kjent med at det foreligger minst tre interne varsler i Helse Sør-Øst RHF. Det er tre ulike varsler og de retter seg både mot prosess og personer i ledelsen for prosessen. Varsler omfattes av taushetsplikten og vi er ikke kjent med det konkrete innholdet. Hva dette betyr for hele prosessen vet vi ikke, men det kan ikke oppfattes som annet enn svært alvorlig.
Mestringshusene, som er dem virksomheten som har levert inn flere tilbud, har fått partrettigheter i rettssaken 13-14 februar. Mestringshusene har derfor levert inn eget prosesskriv, med en såkalt 3.parts forføyning.
Hva krever partene?
Blå Kors krever at avlysningen suspenderes inntil det er avklart om det foreligger brudd på anskaffelsesreglementet. Det gjelder for delytelse 1.2 og 2.2.
Mestringshusene krever at HSØ stanser anskaffelsesprosessen inntil det er rettskraftig avgjort om omgjøringen er i strid med anskaffelsesreglementet.
HSØ krever at begjæringen om midlertidig forføyning ikke tas til følge.
Slik administrasjonen i RHO forstår sakskomplekset så går det i korthet ut på Mestringshusene har tatt ulovlig kapasitetsforbehold ved å levere inn tilbud på fire delytelser til tross for at de kun har 32 plasser.
Hvorvidt det faktisk er ulovlig og hva reaksjonen skal være er partene uenig i. Blå Kors mener en avvisning av Mestringshusene er tilstrekkelig. Mestringshusene mener de ikke har gjort noe feil og viser til kommunikasjonen med Helse Sør-Øst. HSØ mener det er gjort en feil som er så alvorlig at det foreligger en avlysningsrett og plikt.
Henger dere med? Vi fortsetter med flere saksopplysninger
Fekjær har lagt inn kapasitetsforbehold
Stiftelsen Fekjær leverte inn tilbud på to delytelser med kapasitetsforbehold. ROP ung og ROP voksen. HSØ mener at dette ikke kan sammenlignes med det kapasitetsforbeholdet som Mestringshusene la inn. Hva er forskjellen?
Fekjær hadde prioritert sine to tilbud. Første prioritet er ROP ung, prioritet to er ROP voksen. Siden de ble tildelt på første prioritet og det er ingen forbehold.
Mestringshusene har ikke prioritert sine tilbud og HSØ mener at da er det umulig å si hva resultatet av konkurransen på fire delytelsene ville blitt. Blå Kors hevder at det er tilstrekkelig å avvise Mestringshusene og dermed gitt de tildelte plassene til neste på listen.
Vi har laget en tidslinje med det vi mener er de 33 viktigste punktene i den mer enn to år lange prosessen.
Delvis avlysning
12.desember avlyste HSØ deler av konkurransen dvs på fire delytelser. De omgjorde dermed sin egen beslutning fra 6.november om gjenåpning av konkurransen. De tre delytelsene som ikke var omfattet av brudd på konkurransereglene ble besluttet å gå slik resultatet forelå 21.oktober.
Det kom inn fire nye klager på den avgjørelsen. Fossumkollektivet, Manifestsenteret, Samtun og Trasoppklinikken. Disse klagene ble ikke tatt til følge. Ingen av disse klagerne varslet rettslige skritt. Derfor inngikk HSØ avtaler på selveste julaften med Stiftelsen Fekjær på delytelse ROP ung. Blå Kors klinikk Skien på delytelse gravide og småbarnsfamiler. A-senteret, Blå Kors klinikk Oslo, Blå Kors klinikk Skien, Tyrili Oslo på delytelsen poliklinikk kombinert med 3 måneder døgninnleggelse.
Avtalene for de gjenværende ble forlenget ut 2025. Det nye konkurransegrunnlaget ville ikke ble offentliggjort før etter rettsaken i februar.
Gjenåpning
6.november bestemte HSØ å gjenåpne konkurransen siden de innrømmet saksbehandlingsfeil og brudd på konkurransereglene. Her kom det inn seks klager i tillegg til Blå Kors. Det var Fossumkollektivet, Vitalis, Mestringshusene, Renåvangen, Tyrilistiftelsen og Vangseter. På bakgrunn av disse klagene kom HSØ fram til at vilkårene for gjenåpning ikke var oppfylt. På den bakgrunn valgte HSØ delvis avlysning og omgjøring av beslutning om gjenåpning. Samtidig ble dagens avtaler forlenget til 30.juni 2025.
Resultat av konkurransen
21.oktober kom resultatet av konkurransen etter lang ventetid. Det ble et overraskende resultat da 14 behandlingssteder ikke fikk forlenget sine avtaler og 13 virksomheter skulle få avtale på 19 ulike lokasjoner. Flere institusjoner som har drevet rusehandling i flere tiår skulle avvikles innen 1.mars 2025. Det ble levert inn tre klager, Samtun, Trasoppklinikken og Frelsesarmeen. Klagene ble tatt til følge med beslutning om gjenåpning av konkurransen.