Høring - forslag til endringer i krisesenterloven
Barne - og familiedepartementet sendte i juni ut høring til forslag til endringer i lov 19 juni 2009 nr. 44 om kommunale krisesentertilbud (krisesenterlova). Det er ett mål at alle som er utsatt for vold i nære relasjoner skal ha ett likeverdig tilbud. Imidlertid viser det seg at voldsutsatte med kjent rusmiddelproblem eller psykiske lidelser er de som oftest blir avvist fra krisentere.
Høringssvar – Forslag til endring i krisesenterloven
Skriftlig innspill til høring i Barne- og familiedepartementet forslag til endring i lov 19. juni 2009 nr. 44 om kommunale krisesentertilbod (krisesenterloven).
Rusfeltets hovedorganisasjon (RHO) takker for muligheten til å gi høringsinnspill. RHO er landets største paraply- og interesseorganisasjon på rusfeltet. Vi har 157 virksomheter og organisasjoner i vår medlemsmasse. De inkluderer mer enn 250 enheter, mer enn 6500 årsverk og mange tusen frivillige og enkeltmedlemmer. RHO samler bredden i rusfeltet. Rusfeltets hovedorganisasjon samler og formidler kunnskap - fordi rus påvirker menneskers liv.
RHO gir innspill på det som er vårt kompetanseområde og ikke nødvendigvis hele loven. Det betyr at vi ser på tilbudet til personer med kjent rusmiddelproblem eller psykiske lidelser, høringsnotat kapittel 5.
Videre ønsker RHO å gi tilbakemelding på departementets ønske om innspill til om kommunene sin tilgang til å vurdere en individuell tilpasning “så langt råd er” bør oppheves.
Rusfeltets hovedorganisasjon erfarer at mennesker med rusutfordringer ofte blir avvist fra krisesenter. Det kan være ulike årsaker til det, men begrunnelser kan være at ansatte mangler kompetanse, mennesker med rusutfordring kan ha en adferd som er krevende for personell og andre brukere av krisesenteret. Det kan være tilfeller der det vil være utfordrende med å ha de i samme lokaler som andre brukere og spesielt barn som kan være i en ekstra sårbar situasjon.
Mennesker som har rusmiddelproblem kan være i behov for egne enheter, skjermet fra andre brukere. I realiteten erfarer vi at de færreste krisesenter har dette og mennesker med rusutforinger blir avvist og får ikke det lovpålagte tilbudet de har krav på. Dette fører til at de ikke har ett reelt tilbud, og mennesker med rusmiddelutfordringer blir diskriminert. Samtidig vet vi at mennesker med rusutforinger ofte er mer utsatt for vold enn andre.
Dagens lovtekst § 1, sier : "Formålet med denne lova er å sikre eit godt og heilskapleg krisesentertilbod til kvinner, menn og barn som er utsette for vald eller truslar om vald i nære relasjonar". Så ifølge lovteksten skal alle som blir utsatt for vold inkluderes. Imidlertid så lenge loven inneholder en spesifisering at kommunene skal sørge for krisesentertilbud «så lang råd er» har kommunene ett “smutthull” for å nedprioritere brukere som ikke kan bruke det tilbudet som er slik det er i dag.
RHO mener at denne spesifiseringen i loven hindrer flertallet av kommunene å gi mennesker med rusutfordringer den lovbestemt hjelpen de har krav på. Dette støttes også av NOVA sin rapport fra 2014 « Krisesentertilbudet i kommunene. Evaluering av kommunens implementering av Krisesenterloven», samt Rapporten « Kommunenes krisesentertilbud – En kunnskapsoversikt» skrevet av Nordlandsforskning og Likestillingsssenteret i 2019.
Videre ga Norges institusjon for menneskerettigheter(NIM) ut i september 2022 ut en rapport som viser til at mennesker med kjent rusmiddelproblem i praksis ikke har ett reelt tilbud om krisesenter. De hevder at formuleringa «så langt råd er» gir kommunene «adgang til å nedprioritere et differensiert tilbud til voldsutsatte med alvorlig tilleggsproblematikk som rusavhengighet til fordel for andre grupper.». Dette understreker RHO sin oppfatning. I utgangspunktet skulle det ikke være behov av spesifisering av lovteksten, men i realiteten opplever RHO at mennesker med ruslidelser i praksis ikke har ett tilbud på krisesenter i dag. Det bør også spesifiseres at tilbudet også må være LIKEVERDIG – slik at det sikres at det er god nok kompetanse på rus og avhengighet blant ansatte.
Innspill
Rusfeltets hovedorganisasjon støtter uten tvil opp mot regjeringens forslag om å endre krisesenterloven da vi opplever at dagens lovtekst ikke er dekkende og føre til diskriminering av mennesker med rusutforinger. Rusfeltets hovedorganisasjon mener kommunene sin tilgang til å vurdere en individuell tilpassing « så lang rå er» bør oppheves. Videre mener RHO at lovteksten må endres, slik foreslått, slik at pålegget til kommunene å sørge for likeverdig botilbud for brukere som av ulike grunner ikke kan benytte seg av dagens botilbud blir tydeliggjort. For å oppnå dette mener RHO at dagens lovtekst må endres slik det blir foreslått i høringsnotatet. Lovteksten i § 3 vil da utvides med “Viss tilrettelegging ikkje er mogleg, skal kommunen sørgje for likeverdige alternative butilbud for brukarar som ikkje kan nytte butilbodet ved krisesentere»
05.09.2024, Rusfeltets hovedorganisasjon