30 år for harde livet
Onsdag 3. april feiret dokumentarfilmen fra Tyrili «For harde livet» 30 år. Dette ble behørig feiret med en spesialvisning av filmen på Cinemateket i Oslo med over 100 gjester.
Onsdag 3. april feiret dokumentarfilmen fra Tyrili «For harde livet» 30 år. Dette ble behørig feiret med en spesialvisning av filmen på Cinemateket i Oslo med over 100 gjester.
«Filmen viser virkelig kampen dette handler om»
Jan Gunnar Skoftedalen
Sterk og rørerende
Produsentene sloss hardt for å få lov til å presentere dokumentarfilm på kino og filmen startet en stor dokumentarfilmbølge i Norge.
For harde livet var innholdsmessig en oppsiktsvekkende film da den kom i 1989. Usminket, sterk, levende og intens.
I filmen følger regissør Sigve Endresen en gruppe tenåringer med store rusproblemer i en periode på seksten måneder i 1987 og 1988. Tenårinene har da startet behandling frivillig - eller på tvang på Tyrili-kollektivet.
Brutalt ærlig uten å moralisere
Endresen kom tett innpå ungdommene. Uten å moralisere følger han dem - med alle sine brutale livserfaringer med prostitusjon, soning og elendighet, når de oppnår store og små seire og nederlag i hverdagen.
For harde livet fikk Amanda som beste film og beste dokumentarfilm i 1989, mens Hans Otto Nicolayssen fikk Amanda for beste klipp.
En rekke fordommer omkring rusmisbruk ble angrepet i filmen, samtidig som filmskaperne og tenåringene stilte spørsmålstegn ved vedtatte holdninger innen behandling og omsorg.
«Dette er dokumentarfilm på sitt beste; gripende og urovekkende, både et speil som fanger inn virkeligheten, og en hammer som maner oss til ettertanke og handling».
Gunnar Iversen, filmprofessor, 1989
En av tenåringene, Lars, (øverst til venstre) fra For harde livet, kom på spesialvisningen og deltok etterpå i panelsamtale med produsentene og grunnlegger av Tyrilistiftelsen Ulf Jansen (nederst høyre).
Fagrådet takker for invitasjonen og anerkjenner at vi står overfor mange av de samme problemstillingene i dag. Hvordan vi skal møte og ramme inn tenåringer som har kommet skeivt ut, er fortsatt gjenstand for debatt i media, blant ungdomsorganisasjoner, fagfolk og tilsynsmyndigheter.
Se filmen "For harde livet" på YouTube